Dodik: “Komšić i Džaferović prave cirkus od Predsedništva BiH”

0
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

(Beta) – “Članovi Predsedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović nastavljaju da svojim nezakonitim i antiustavnim ponašanjem, degradiraju ovu instituciji i od nje prave cirkus”, saopšteno je iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika.

“Komšić, kojem su usta puna BiH, a sve radi na srozavanju i sramoćenju njenih institucija, saziva vanrednu sednicu na kojoj on i Džaferović donose neku odluku o odobravanju održavanja vežbe EUFOR – Brzi odgovor 2021”, naveli su iz Dodikovog kabineta za novinsku agenciju Srna.

Prema njegovim rečima, Komšić i Džaferović na taj način “samo ismevaju i BiH i instituciju čiji su članovi, a koja bi trebalo da bude profesionalna i ozbiljna”.

Iz Predsedništva BiH ranije je saopšteno da su članovi Komšić i Džaferović na vanrednoj sjednici “odobrili održavanje vežbe EUFOR – Brzi odgovor 2021, na osnovu pisma upućenog od komandanta EUFOR-a general-majora Aleksandera Placera”.

“Vežba će biti održana od 13. septembra do 3. oktobra u južnom delu BiH”, navedeno je u saopštenju.

Iz Dodikovog kabineta, međutim, navode da bi Komšić i Džaferović za početak trebalo da znaju osnovne stvari, a to je da komandant EUFOR-a, u skladu sa Aneksom 1-A Dejtonskog mirovnog sporazuma, samo obaveštava Predsedništvo o održavanju redovne godišnje vežbe.

“Ovakve vežbe se izvode niz godina i imajući u vidu da je tada povećano prisustvo pripadnika EUFOR-a na terenu, što bi moglo da izazove neku vrstu uznemirenja u javnosti, komanda redovno obavesti sve institucije i javnost u BiH”, istakli su iz Kabineta srpskog člana Predsedništva BiH.

Naglašeno je da EUFOR nije ni tražio odobrenje, već su samo obavestili Predsedništvo o svojim aktivnostima, a mogli su i bez toga.

“Stoga je sednica Predsedništva o ovoj temi potpuno nepotrebna, a posebno je donošenje bili kakve odluke aposlutno nebitno, čak i neozbiljno”, naveli su iz Dodikovog kabineta.

Ova informacija EUFOR-a mogla se samo primiti na znanje i to na nivou tehničkih organa Predsedništva.

“Dakle, Predsedništvo o ovom pitanju ne može da donosi odluke, jer se to od njega i ne traži. Sve odluke koje se tiču odbrane mogu biti donete samo jednoglasno, tako da su na taj način prekršili Ustav i Poslovnik”, ističe se u saopštenju.

Komšić i Džaferović pozvani su da, kako je navedeno, prestanu da zloupotrebljavaju instituciju kao što je Predsedništvo za svoje sitne čaršijske podvale i obmanjivanje javnosti u Republici Srpskoj i FBiH.

Dodik posle odluke bivšeg Visokog predstavnika BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida ne učestvuje u radu Predsedništva BiH, kao ni ostali srpski predstavnici u Savetu ministara i parlamentu BiH.