“Dodik je učestvovao na sednici”. “To je laž”. “Dodik je preglasan”. “Ne, ne može biti preglasan”…

0
ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je učestvovao je u radu Predsedništva i glasao protiv predloga imenovanja članova Upravnog odbora Centrane banke, saopšteno je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića.

“Laž o navodnom održavanju sednice i navodnom učešću srpskog člana Predsedništva u njenom radu plasirana je u sarajevske medije iz zgrade Predsedništva BiH”, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.

Ranije je na nivou srpskih stranka u Republici Srokoj doneta odluka da srpski predstavnici, zbog nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida, neće učestvovati u institucijama BiH, pre svega Predsedništvu, parlamentu i Savetu ministara BiH.

Između ova dva saopštenja, opozicija u RS je oštro kritikovala Dodika.

 Potpredsednica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić izjavila je danas da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik učestvovanjem u radu te institucije po ko zna koji put pokazao da je “konvertit i izdajnik srpskog naroda”.

Trivićeva, koja je i poslanik u parlamentu Republike Srpske, navela je da je Dodik učestvovanjem u radu Predsedništva BiH dao legitimitet odluci u vezi sa imenovanjem Upravnog odbori Centralne banke BiH.

“Za Dodika zaključci Narodne skupštine imaju rok trajanja koliko jogurt”, rekla je ona.

Predsednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović izjavio je danas da je srpski član Predsedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik prekršio dogovor srpskih političkih stranka o neučestvovanju u radu institucija BiH, posle odluke bivšeg Visokog predstavnika da nametne zakon o zabrani negiranja genocida. 

“Nisam kontaktiran niti obavešten zbog čega je ovo Dodik uradio”, kazao je Šarović za bijeljinsku BN televiziju.

On je naveo da je postojao dogovor lidera iz RS da se u radu zajedničkih institucija učestvuje samo u slučaju ukoliko se na dnevnom redu nalaze štetne odluke po Republiku Srpsku.

“Pitanje Centralne banke na spada u domet toga”, kazao je Šarović.

U Komšićevom saopštenju je prethodno objavljeno i da je Dodik na toj telefonskoj sednici (za koju se ne zna da li je održana ili ne) preglasan i da su članovi Upravnog odbora Centralne banke BiH su potvrdjeni.

Danas je isticao mandat članovima trenutnog Upravnog odbora, kao i guverneru Centralne banke Senadu Softiću, a Zakon o centralnoj banci ne poznaje ni tehnički ni mandat vršioca dužnosti, pa je bilo potrebno da se imenuje novi Upravni odbor, koji bi potom imenovao guvernera Centralne banke.

Zbog toga je, kako je navedeno Komšić, kao predsedavajući Predsedništva BiH, sinoć sazvao hitnu telefonsku sednicu.

Sinoć je saopšteno da su Komšić i Šefik Džaferović glasali za imenovanje novog-starog sastava Upravnog odbora, dok se čekalo da se o tome izjasni i Milorad Dodik.

Iz Dodikovog kabineta su naveli da za imenovanje članova Upravnog odbora Centralne banke BiH, što je bilo predvidjeno dnevnim redom telefonske sednice, mora postojati saglasnost sva tri člana Predsedništva, odnosno moraju biti svi “za”.

“Apsolutno je jasno svima da ni te saglasnosti nije bilo, jer je srpski član protiv produženja njihovog mandata, tako da od danas Upravni odbor Centralne banke BiH ne postoji”, naveli su iz Dodikovog kabineta.

Portal Klix je potom naveo da je u Dodikovo ime glasao šef njegovog kabineta Danijel Dragičević, a dodao je i da na telefonskim sednicama najčešće putem imejla kabineti razmenjuju materijal, a pismeno se izjašnjavaju o tačkama dnevnog reda i taj stav se u Sekretarijatu Predsedništva verifikuje kao zvaničan.

Prema pisanju sarajevskog portala, u imejlu koji je generalni sekretar Predsedništva BiH Zoran Đerić uputio kabinetima članova Predsedništva navodi se da se “akta koja treba usvojiti, po navedenom dnevnom redu, nalaze u prilogu dopisa”.

“Molim vas da vaše izjašnjenje-saglasnost šaljete u vidu odgovora na ovaj imejl”, navodi se u mejlu generalnog sekretara Predsedništva.

Objavljen je i odgovor Danijela Dragičevića, koji je napisao “Nismo saglasni”, a šef Dodikovog kabineta sada tvrdi da se taj stav odnosi na održavanje sednice Prededništva BiH.