Dodik: “Izjava o pomeranju Dana RS na 15. februar bila je samo hipotetička”

0
Printscreen/YouTube/N1

 (Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da “apsolutno stoji pri stavu” da je 9. januar Dan RS, a da je njegova izjava o tome da bi se Dan republike mogao pomeriti na 15. februar bila “hipotetička”.

“Što se tiče 9. januara, apsolutno stojim pri stavu da je Dan republike 9. januar. Mislim da bi bilo u redu da se dobro čuje izjava koju sam dao o toj temi, a ne da se zaključuje i pravi određena reklama”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodao je da je izjavu o tome da bi se Dan RS mogao slaviti 15. februara – kada se proslavlja Dan državnosti Srbije, bio “hipotetički odgovor na pitanje, odnosno na saznanje da postoje neke inicijative te vrste”, a da on smatra da treba razgovarati o svim inicijativama.

Dodik je pre dva dana izjavio za ruski sajt Sputnjik da ne bi bila loša ideja da Republika Srpska, umesto 9. januara, Dan republike obeležava 15. februara, na isti dan kada je Dan državnosti Srbije.

To je izazvalo žestoke kritike opozicije i javnosti RS da Dodika da želi da “prekraja istoriju”, jer je 9. januara 1992. godine proglašena tadašnja Republika srpskog naroda u BiH, čija je naslednica Republika Srpska.

Podsetili su da je vlast RS, sa Miloradom Dodikom na čelu, organizovala referendum na kojem se više od 99 odsto izjasnilo da su za to da se Dan RS i dalje proslavlja 9. januara.

Ustavni sud BiH je 2016. godine odlučio da je obeležavanje Dana RS 9. januara neustavno i diskriminišuće po narode u RS koji nisu Srbi, jer se tada obeležavala i “krsna slava RS” – Sveti arhanđel Stefan.

Vlada RS je potom promenila deo Zakona o praznicima tako da je Dan RS sekularni i neobavezujući praznik.