Dodik: “Đukanović je frustrirani klevetnik… Ličan je prema SPC, jer ne može da preboli…”

0
Printscreen/YouTube/N1

(Beta) – Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je crnogorski predsednik Milo Djukanović politički klevetnik i frustrirani političar koji se strancima pokušava predstaviti kao demokrata, mada se u sopstvenoj državi poslednjih godina promovisao kao političar koji osporava osnovna ljudska prava, poput prava na slobodu veroispovesti.

Komentarišući Djukanovićeve izjave u Bratislavi, na konferenciji o Zapadnom Balkanu, medju kojima je i ona da Srbija nikad nije prihvatila crnogorsku nezavisnost, Dodik je odgovorio da je to “klasični primer političkog klevetništva jednog frustiranog političara koji menja teze, jer je opšte poznato da Srbija ima diplomatske odnose sa Crnom Gorom”.

“Potpuno je legitimno i da Srbija, kao ozbiljna država, čuva interese svih Srba u regionu i taj potez srpske države i njenog predsednika Aleksandra Vučića, koji je za svaku pohvalu, ne ugrožava nikoga”, kazao je on za novinsku agenciju Srna.

Prema Dodikovim rečima, ne čudi to što posvećenost Srbije prema svom narodu smeta Djukanoviću, jer on “ne vodi računa ni o velikoj većini državljana Crne Gore”.

Srpski član Predsedništva BiH je dalje rekao da je Djukanović posebno ličan prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, jer je zbog neprimerenog sukoba sa njom izgubio vlast.

“To nikako ne može da preboli, pritom zaboravljajući da je Srpska pravoslavna crkva starija od Crne Gore i da je on predsednik države čiji su gradjani u ogromnoj većini vernici te iste crkve, čija mu je popularnost u Crnoj Gori zasmetala, pa je pokušao da je uruši diskriminatorskim zakonom”, ocenio je Dodik.

Za Dodika su Djukanovićevi napadi na SPC “očajničke izjave isfrustriranog političara na zalasku, koji je izgubio vlast i nastavlja da deluje sa pozicija crnogorskog ultrašovinizma i etnocentrizma, posebno pred medjunarodnim predstavnicima na medjunarodnim skupovima, ne bi li obezbedio njihove garancije i podršku da produži svoj mandat predsednika”.