Dodela Oskara: “Mank“ glavni favorit sa deset nominacija

0
Foto: Profimedia

U Los Anđelesu će u nedelju uveče biti održana 93. svečana dodele Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka, na kojoj je ove godine favoriti film “Mank” Dejvida Finčera sa najviše, deset nominacija za tu prestižnu filmsku nagradu.

Taj film je nominovan između ostalog za najbolji film, najbolju režiju, najboljeg glumca, najbolju žensku sporednu ulogu kao za brojne tehničke kategorije.

Po šest nominacija je dobilo nekoliko filmova – „Nomadland“, „The Father“, „The Trial of the Chicago 7“, „Judas and the Black Messiah“, „Minari“ i „Sound of Metal“.

Za najbolju režiju će se takmičiti Kloi Žao (Chloe Zhao) za „Nomadland“, Dejvid Finčer za „Mank“, Li Ajzak Čung (Lee Isaac Chung) za „Minari“, Emerald Fenel (Fennell) za „Promising Young Woman“ i Tomas Vinterberg (Thomas) za „Drunk“.

U kategoriji za najbolji strani film će se takmičiti i „Quo Vadis, Aida“ (Kuda ideš, Aida), sarajevske režiserke Jasmile Žbanić.

U kategoriji najboljeg glumca nominovani su Riz Ahmed, Čedvik Bouzman (Chadwick Boseman), Entoni Hopkins (Anthony), Geri Oldman i Stiven Jeun (Steven Yeun), a za Oskara najbolje glumice će se takmičiti Vajola Dejvis (Viola Davis), Endra Dej (Andra Day), Vanesa Kirbi (Vanessa Kirby), Frensis MekDormand (Frances McDormand) i Keri Maligen (Carey Mulligan).

Ceremonija dodele Oskara, pomerena ove godine za 25. april zbog epidemije korona virusa, a biće emitovana uživo sa nekoliko lokacija, medju kojima je i dvorana Dolbi u kojoj se tradicionalno uručuju nagrade.

Američka Akademija filmskih nauka i umetnosti saopštila je spisak glumaca i poznatih ličnosti, među kojima su zvezde Harison Ford (Harrison), Bred Pit (Brad Pittt) i Hali Beri (Halle Berry).

Na spisku se nalaze i Rene Zelveger (Renee Zellweger), Hoakin Finiks (Joaquin Phoenix), Lora Dern (Laura) i reditelj Bong Džun-ho čiji je film „Parazit“ prošle godine osvojio glavnu nagradu – Oskara za najbolji film.

Noć Oskara vodiće Glen Vajs (Glenn Veiss), poznati stručnjak za ovu vrstu događaja, ali uz pomoć reditelja Stivena Soderberga (Steven Soderbergh) koji je zadužen za produkciju.