“Dodela će biti ukleta…”: Bred Pit odbio da primi “Cezara”, Polanski neće doći…

0
Profimedia

Dodela nagrada francuske Akademije filmske umetnosti večeras u Parizu biće u znaku tenzija, bez francuskog-poljskog reditelja Romana Polanskog čiji je film dobio najviše nominacija, dok je američki glumac Bred Pit odbio da primi počasnog Cezara, preneo je danas list Parizijen.

Polanski je odlučio da ne dođe na dodelu Cezara, jer su feministički pokreti najavili proteste protiv njega. Protiv Polanskog se vodi nekoliko postupaka zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja. Poslednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina.

Ceremonija će biti i bez dodele počasnog Cezara pošto je Bred Pit, koji je prvobitno prihvatio da primi nagradu, na kraju to odbio. Ta počasna nagrada se obično dodeljuje američkim i britanskim glumcima, a među laureatima su Robert Redford i Kristin Skot Tomas.

Francuski mediji prenose da će 45. dodela biti “ukleta”, jer se održava i u svetlu nedavne ostavke uprave francuske Akademije koja dodeluje Cezare. Uprava je 13. februara saopštila da “kolektivno podnosi ostavku”. Ostavka je usledila usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko Polanskog.

Brižit Bardo je na svom nalogu na Tviteru danas podržala kultnog reditelja, autora ostvarenja ostvarenja “Nož u vodi”, “Kineska četvrt”, “Tesa”, “Pijanista” i “Rozmarina beba”, navodeći da je “sreća što Polanski postoji jer je spasio kinematografiju od mediokriteta”.

Inače, ostvarenje Polanskog “J’accuse” (Optužujem) osvojilo je najviše nominacija, ukupno 12, među kojima za najbolji film i najbolju režiju.

Filmovi “Les Miserables” (Jadnici) Ladja Lija (Ladj Ly) i “La Belle epoque” (Lepa epoha) Nikole Bedoa (Nicolas Bedos) dobili su po 11 nominacija za Cezara, saopštila je Akademija.

Film “Optužujem” se bavi čuvenom aferom Drajfus iz 19. veka, a ostvarenje je pogledalo 1,5 miliona Francuza.

Domaćin ceremonije je francuska komičarka i imitatorka Florans Foresti.

Pre dodele koja počinje oko 21.00 biće održan protest feminističkih pokreta u Parizu protiv Polanskog.

Prošlogodišnji pobednik je film “Jusqu’a la garde” (Do straže) reditelja Gzavijea Legrana (Xavier Legrand) koji je osvojio četiri Cezara, za najbolji film, najbolju glumicu koja je pripala Lei Driker (Lea Drucker), najbolju montažu i najbolji scenario.

Cezar je francuska nacionalna filmska nagrada, ustanovljena 1975. godine i smatra se francuskim Oskarom. Nominacije odredjuje francuska Akademija filmske umetnosti, a u konkurenciji za nagradu su filmovi prikazani tokom prethodne godine.

Nagrada je dobila ime po skulptoru Cezaru Baldakiniju (1921-1998).

(Beta)