“Dodatna pomoć za najugroženije sektore? Razgovaraćemo…”

0
Printscreen/YouTube/Radio Slobodna Evropa

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će u narednih nekoliko dana, zajedno sa premijerkom Anom Brnabić, razgovarati sa predstavnicima najugroženijih sektora kako bi se utvrdilo na koji način im dodatno pomoći u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa.

Povodom protesta ugostitelja zbog novih mera Kriznog štaba koje podrazumevaju zatvaranje lokala do ponedeljka, ministar Mali kaže da je zdravlje građana najvažnije, ali da je država uvek tu da pomogne.

“Zdravlje je najvažnije, treba slušati savete lekara i pre svega sačuvati živote. Mi se već godinu dana borimo za živote građana i ne postoji cena za to u bilo kakvom zatvaranju, da li je ono nedelju dana ili više, ali ono što je važno jeste da se država pokazala kao partner ekonomiji i prošle godine sa dva paketa pomoći, mi smo spasili našu privredu, pomogli smo mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike i izbegli najcrnje scenarije, kao što su masovna otpuštanja i zatvaranja fabrika”, rekao je Mali za Vesti televizije Prva, a prenosi Blic.

Ističe da je u toku primena i trećeg paketa mera državne pomoći koji predviđa da polovinu minimalne zarade za tri meseca po zaposlenom dobijaju, osim mikro, malih i srednjih preduzeća, i velika preduzeća.

“Reč je o ukupno 1.500.000 zaposlenih. Prijave su u toku. Takođe, identifikovali smo sektore koji su ugroženiji, a to su turizam i ugostiteljstvo, njima ćemo dodatno pomoći, jednom celom minimalnom zaradom. Osim toga, pomažemo i gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po smeštajnoj jedinici. Pomažemo i autoprevoznicima koji će dobiti šest puta po 600 evra po autobusu. Pomažemo i punoletnim građanima, kao i našim građanima na Kosovu i Metohiji”, kaže Mali.

Pozvao je građane da se prijave za vakcinu kako bi se proces masovne imunizacije što pre završio, a ekonomija potpuno otvorila i nastavila da niže dobre rezultate.