Doći će trenutak kad će i vakcina za koronavirus biti dostupna. Hoće li antivakseri zastati da razmisle još jednom? Voja Antonić o koronavirusu i teorijama zavere

0
Profimedia

Svako može da koristi svoje prirodno pravo da bude glup. Mnoga verovanja imaju u osnovi samo korišćenje ovog prava, i ništa više.

Neka od njih su, doduše, stvorena da bi ostvarila nečije sebične ciljeve, ali je većina teorija zavere nastala samo kao posledica nesposobnosti velikog broja ljudi da kritički procene svoje “otkriće”, koje će sutra preneti drugima. Tako će se teorija zavere širiti kao virus u nesrećnoj godini sa lepim brojem 2020.

Ako vas vlast bar jednom dnevno nešto slaže preko medija, ako se otac i majka međusobno varaju, ako živite u društvu u kome nema pravde, onda je prirodno da i vi stvorite neku svoju oazu prividne istine, otelovljene u vidu teorije zavere.

Verujem da će u bliskoj budućnosti biti zanimljivo posmatrati postupke poklonika jedne neobično raširene teorije zavere, koju je Svetska zdravstvena organizacija proglasila za jednu od deset najvećih pretnji zdravlju na planeti. Reč je o protivnicima vakcinacije, takozvanim antivakserima.

Doći će trenutak kad će i vakcina za koronavirus biti dostupna, pa sad kad su sami videli kako izgleda ozbiljna epidemija bez vakcine, hoće li zastati da razmisle još jednom, ili će ponovo braniti nečiju teoriju, ko zna kad i zašto smišljenu.

Jer oni su suviše mudri da bi ih neko namagarčio, a posebno farmaceutske kompanije koje prvo stvore virus i puste ga u promet, a onda nam skupo prodaju vakcinu! Zar ne?

Tekst Voje Antonića i veliko istraživanje o svim teorijama zavere koje su se pojavile u doba koronavirusa čitajte u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 2. aprila

Pronađite svoje digitalno izdanje na nstore.rs