Doček: Novi Sad spreman za godinu kulturne prestonice

0

Novi Sad u 2022. godini poneće titulu Evropske prestonice kulture i to kao prvi grad iz zemlje kandidata za Evropsku Uniju koji je dobio ovo priznanje. Srpska Atina, u narednoj godini, predstaviće se sa više od 1500 kulturnih događaja i 4000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, u ukupno osam programskih lukova. Od toga, više od  1700 evropskih i svetskih umetnika iz  preko 45 zemalja pričaće priču Novog Sada kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova.

Godina titule počinje Dočekom

Godina titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu počinje programskim lukom „Doček”, uz svečano otvaranje zakazano za 13. januar 2022. godine, koje će obeležiti predstava „Zeniteum :: 2022”, reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih novosadskih bulevara, ispred zgrade Banovine, arhitektonskog bisera grada. Najavljeni multimedijalni spektakl kroz umetnost slaviće velika imena srpske nauke – Milevu Marić Anštajn (koju tumači Anita Mančić) i Milutina Milankovića (Boris Isaković).

Na otvaranju godine titule biće predstavljena i velika nesvakidašnja izložba „Vreme i vaseljena”autoradr Dušana Jovovića i prof. dr Aleksandra Petrovića u holu Studija M, kao i izložbe, koncerti i performansi na više od 40 lokacija u gradu. To isto veče, Novosađani i njihovi gosti slušaće koncerte svetskih muzičara kao što su jedan od najboljih klarinetista na svetu Andreas Ottensamer, kraljica fada Carminho, finski muzičar Jimi Tenor, francuski bend Nouvelle Vague, muza Dejvida Linča Chrystabell, Damir Urban, Josipa Lisac, Matija Dedić, Rudimental DJ, Bojana Vunturišević, Bilja Krstić i Bistrik Orkestar i brojni drugi.

Prethodno, 31. decembra i 1. januara Novosađani slave uz predstavu „Tesla izumetnik” Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Nebojše Bradića, kao i muzičko-svetlosnu izložbu „Tesla – svetlosna galerija” u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, uz pop duo Nipplepeople, austrijski trio Elektro Guzzi, beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša, Đorđa Miljenovića, novosadski di-džej sastav Noise Destruction, Kruder & Dorfmajster i beogradski sastav Minilinija. Partner Tesline svetlosne galerije je kompanija NIS.

Evropske vrednosti kroz osam programskih lukova u 2022. godini

U programskom narativu projekta „Novi Sad – Evropska prestonica kulture” definisana su četiri programska mosta, simbolično nazvana po postojećim novosadskim mostovima, odnosno prema vrednostima koje grad želi da razvije u kontekstu evrointegracija: Sloboda, Duga, Nada i Ljubav. Mostovi se dele na programske lukove, koji predstavljaju hronološki podeljene programske celine, a njih ukupno osam očekuje Novosađane, kao i posetioce Srpske Atine tokom 2022. godine.

Odmah nakon Dočeka, počinje programski luk Seobe” koji će otvoriti opera Srpskog narodnog pozorišta „Vladimir i Kosara”, savremenog srpskog kompozitora Stevana Divjakovića, dve velike izložbe koje prvi put na jedinstven način pričaju priču o istoriji Novog Sada – jedna u izvedbi Muzeja Grada Novog Sada i druga u Muzeju Vojvodine uz mnogobrojne kustose. Ovaj programski luk obuhvatiće i jedinstven paviljon književnosti „Seobe duša” na Novosadskom sajmu uz izložbe, scensko čitanje knjiga, predstave, koncerte, kao i cirkuski umetnički performans, kao i brojne druge programe.

Budućnost Evrope”, programski luk koji obuhvata programe od dece i mladih i za decu i mlade, među brojnim sadržajima predstaviće čak četiri pozorišna festivala u okviru kojih će mladi imati prilike da rade sa pozorišnim trupama iz gotovo 20 zemalja, dok će za najmlađe kroz program „Bajke budućnosti” biti ispričano čak 40 priča, sa završnicom „Guliverova putovanja” na otvorenom, u izvedbi Pozorišta mladih.

Žensko stvaralaštvo slavi i promoviše programski luk Heroine” u okviru kog će se, između ostalog, izdvojiti jedinstveni multimedijalni program „Mileva” zbog kog se renovira Muzej grada Novog Sada, umetnički festival „Vila” u banji Vrdnik, međunarodni projekat „Nasleđe pokreta za oslobađanje žena” u Arhivu Vojvodine, potom „Autonomni ženski festival” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, brojne izložbe kao što su „Kolekcija Jovanke Broz” u Galeriji Matice srpske, „Iz ženskog ugla” udruženja „Češka beseda” u Sremskim Karlovcima, „Heroine Spomen-zbirke Pavla Beljanskog”, kao i „Nulta tolerancija prema nasilju nad ženama – Svetsko bijenale studentskog plakata” i druge sadržaje.

U okviru programskog luka Tvrđava mira” biće realizovana Izložba grafičkih novela o Novosadskoj raciji organizacije Terraforming, na Keju žrtava racija, potom izložba „Medijski lavirint” Novosadske novinarske škole“ na Trgu slobode, Evropski dani jevrejske kulture u Sinagogi i Srpskom narodnom pozorištu, „Betoven maraton” Beogradske filharmonije uz Dortmundsku filharmoniju i Slovački filharmonijski hor, kada će prvi put u Evropi u jednom danu biti izvedeno devet simfonija. Nakon „Tvrđave mira“ počinje Dunavsko more”, luk koji se kroz kulturu i umetnost bavi ekologijom i kulturnim nasleđem Dunava i koji obuhvata izložbu „Ekotisak“ Centra za promociju nauke, projekciju filma „Dunavsko more i aktivizam kroz ekran” Udruženja za video umetnost „Videomedeja“, izložbu „Izvan centra“ galerije „Bel Art” u mestima nadomak Novog Sada, kao i koncerte „Na lepom plavom Dunavu” Udruženja „Život kao inspiracija”, koji će biti održani duž obale Dunava, ali i brojne druge sadržaje.

Kaleidoskop kulture i Druga? Evropa zatvaraju godinu titule

Kaleidoskop kulture”, programski luk koji se već kontinuirano četiri godine unazad realizuje, predstaviće programe kao što su opera Srpskog narodnog pozorišta „Karmen” na prostoru Velikog Limana, Bijenale scenskog dizajna u saradnji sa Praškim kvadrijenalom u Kreativnom distriktu, izložbu „Sava Šumanović i evropski realizmi između dva svetska rata” Spomen-zbirke Pavla Beljanskog, Festival kamerne muzike Novosadskog duvačkog kvinteta, manifestaciju „SLET – Alternativna istorija Evrope” Pozorišta mladih na otvorenom, „Design Week Novi Sad” na SPENS-u, „Noć književnosti” u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, kao i tradicionalni Korzo na Bulevaru Mihajla Pupina, ali i druge sadržaje.

Programska celina koja se bavi alternativnim pokretima u kulturi, Druga? Evropa” donosi programe kao što su izložba „Uroš Predić za sve“ u Galeriji Matice srpske, na kojoj je jedan od partnera Tifološki muzej iz Zagreba, mjuzikl „Moj glas putuje” u kulturnim stanicama i centrima nadomak grada, jedinstven pozorišni festival jezičkih manjina sveta „Sinergy” u Novosadskom pozorištu, filmski festival „Merlinka – festival LGBT filmova i kulture” Regionalnog info centra, izložbu stripa „Od Nevena do Betmena”, kao i „Novosadski strip vikend” u Kreativnom distriktu, gde će biti održana i multimedijalna izložba „Suba: Novi Sad” Udruženja za promociju savremene umetničke muzike „Nove uši“, zatim još jedna multimedijalna izložba „Romski umetnički forum”, i druge programe. Kompletan program za 2022. godinu može se pronaći na sajtu novisad2022.rs.

Novi Sad dobitnik dve nagrade i pre godine titule

Novi Sad je dobitnik čak dve evropske nagrade i pre titularne godine. U novembru je stigla nagrada za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture i to za Doček, Kaleidoskop kulture i mrežu kulturnih stanica, koji su se u prethodne četiri godine pozicionirali kao brendovi grada, koji ostaju i nakon godine titule. Novi Sad je dobitnik i nagrade „Melina Merkuri“, koja je potvrda Evropske komisije da je srpski grad jedna od najuspešnijih Evropskih prestonica kulture.