Doček: Novi Sad spreman za godinu kulturne prestonice

  0

  Novi Sad u 2022. godini poneće titulu Evropske prestonice kulture, i to kao prvi grad iz zemlje kandidata za Evropsku uniju koji je dobio ovo priznanje. Najavljeno je više od 1.500 kulturnih događaja i 4.000 lokalnih, nacionalnih i internacionalnih umetnika, u ukupno osam programskih lukova. Od toga, više od 1.700 evropskih i svetskih umetnika iz preko 45 zemalja pričaće priču Novog Sada kroz vizuru zajedničkih evropskih vrednosti, ali i izazova.

  Godina titule počinje Dočekom

  Godina titule Evropske prestonice kulture u Novom Sadu počinje Dočekom, uz svečano otvaranje 13. januara 2022. godine, koje će obeležiti predstava “Zeniteum :: 2022”, reditelja Dragana Živadinova, na jednom od glavnih novosadskih bulevara. Svojevrsna predstava kroz umetnost slaviće velika imena srpske nauke – Milevu Marić Anštajn (koju tumači Anita Mančić) i Milutina Milankovića (Boris Isaković).

  Na otvaranju godine titule biće predstavljena i velika nesvakidašnja izložba “Vreme i vaseljena” autora dr Dušana Jovovića i prof. dr Aleksandra Petrovića u holu Studija M, kao i izložbe, koncerti i performansi na više od 40 lokacija u gradu. To isto veče, Novosađani i njihovi gosti slušaće koncerte svetskih muzičara kao što su jedan od najboljih klarinetista na svetu Andreas Ottensamer, kraljica fada Carminho, finski muzičar Jimi Tenor, francuski bend Nouvelle Vague, muza Dejvida Linča Chrystabell, Damir Urban, Josipa Lisac, Matija Dedić, Rudimental DJ, Bojana Vunturišević, Bilja Krstić i Bistrik orkestar i brojni drugi.

  Prethodno, 31. decembra i 1. januara Novosađani slave uz predstavu “Tesla izumetnik” Srpskog narodnog pozorišta, u režiji Nebojše Bradića, kao i “Tesla – svetlosna galerija” u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave, uz pop duo Nipplepeople, austrijski trio Elektro Guzzi, beogradski sastav Kanda, Kodža i Nebojša, Đorđa Miljenovića, novosadski di-džej sastav Noise Destruction, Kruder & Dorfmajster i beogradski sastav Minilinija. Partner Tesline svetlosne galerije je kompanija NIS. 

  Evropske vrednosti kroz osam programskih lukova u 2022. godini

  Do kraja 2022. godine širom Novog Sada biće predstavljeni događaji planirani u okviru osam programskih lukova, koji čine programski koncept 2022. godine, vođen krilaticom “Za nove mostove”. 

  Odmah nakon Dočeka, počeće programski luk “Seobe”, od 1. februara do 20. marta, koji sagledava kretanje stanovništva kao inspiraciju u umetnosti, zatim “Budućnost Evrope”, od 20. marta do 15. maja, čiji su osnovni ciljevi podsticanje i uključivanje dece i mladih u stvaranje bolje budućnosti Evrope, kroz kulturu i umetnost. Programski luk “Heroine”, od 16. maja do 14. juna, posvećen je najvažnijim naučnicama, umetnicama, dobrotvorkama, aktivistkinjama i drugim ženama koje su menjale svet, dok se “Tvrđava mira”, od 17. juna do 17. jula, bavi promišljanjem i kritičkim sagledavanjem ratnih sukoba i njihovih posledica, tragajući za kulturom mira, promovišući interkulturalni dijalog i pomirenje. Posle “Tvrđave mira”, od 22. jula do 21. avgusta traje “Dunavsko more” čija je osnovna ideja predstavljanje kulturnog nasleđa i prirodnih bogatstava jedne od najvećih evropskih reka, a zatim i “Kaleidoskop kulture”, od 1. septembra do 7. oktobra, koji kroz pet nedelja, pet vrsta umetnosti spaja lokalnu i evropsku scenu i sugrađane, pretvarajući Novi Sad u grad-kaleidoskop. Poslednji programski luk “Druga? Evropa”, od 8. oktobra do 27. novembra, otkriva drugačije, alternativne, marginalizovane, manjinske i buntovne izraze.

  Novi Sad dobitnik dve nagrade i pre godine titule 

  Novi Sad je dobitnik čak dve evropske nagrade i pre titularne godine. U novembru je stigla nagrada za Najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, i to za Doček, Kaleidoskop kulture i mrežu kulturnih stanica, koji kao brendovi grada ostaju i nakon 2022. Novi Sad je dobitnik i nagrade “Melina Merkuri”, kao potvrda Evropske komisije za jednu od najuspešnijih Evropskih prestonica kulture.