Feud familije El Tani je u prethodnih 30 godina, zahvaljujući mastodontskim zalihama prirodnog gasa i vrtoglavom rastu cena plina, akumulirao na stotine milijardi dolara. Godišnji BDP Katara iznosi 235 milijardi dolara. Ta fortuna je omogućila Dohi da „boksuje“ u mnogo višoj kategoriji od one kojoj pripada budući da Katar ima manje od 300.000 državljana i oko dva miliona stranaca u službi režima. U praksi i u teoriji, devet do deset stanovnika može da bude izbačeno u svakom momentu iz zemlje jer je katarsko državljanstvo gotovo nemoguće dobiti.  

Hamad, otac današnjeg katarskog emira Tamima el Tanija, shvatio je veoma brzo po preuzimanju vlasti pučem 1995. godine značaj i moć medija i koliko oni mogu da budu korisni za vođenje dvostrukih, trostrukih a nekad i četvorostrukih igara. El Tani osnovao je Al Džaziru, prvi „all news“ televizijski kanal na arapskom jeziku, često apostrofiran, pretenciozno, kao arapski CNN.  

Uz pomoć Al Džazire familija El Tani je s jedne strane stekla velike simpatije u dobrom delu arapskog sveta održavajući kontakte sa talibanima i Al Kaidom u Avganistanu, pre i posle 11. septembra, a s druge je počela da kupuje, investira i korumpira u državama EU, dok je Amerikancima velikodušno dozvolila da konstruišu najveću vojnu bazu u bliskoistočnom regionu.  

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 07. DECEMBRA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.