“Dobri prijatelji ne moraju biti saglasni u svemu”: Sastanak Merkelove i Bajdena, Severni tok 2 i “zajedničko suprotstavljanje potezima Kine i ruskoj agresiji”

0
(Beta/AP Photo/Susan Walsh)

(Beta) – Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je nakon susreta sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da dve države neće odstupati od demokratskih principa i univerzalnih ljudskih prava nasuprot potezima koje povlači Kina.

“Nemačka i Sjedinjene Države će se zajednički suprotstaviti i ruskoj agresiji”, rekao je Bajden, a prenosi Glas Amerike.

Na početku obraćanja američki predsednik gošći je izrazio saučešće zbog posledica poplava u kojima su u Nemačkoj i nekoliko država Evrope stradale i nestale desetine ljudi.

Bajden je rekao da je nemačkoj kancelarki preneo zabrinutost zbog izgradnje gasovoda Severni tok 2.

“Dobri prijatelji ne moraju biti saglasni baš u svemu”, poručio je američki predsednik.

SAD inače tvrde da taj projekat ugrožava evropsku energetsku bezbednost jer podrazumeva oslanjanje tog kontinenta na ruski gas, što bi Kremlju moglo omogućiti da vrši pritisak na pojedine države istočne i centralne Evrope.

Angela Merkel ukazala je da se dve države zalažu za slobodna demokratska društva, govoreći o nemačkom i američkom odnosu prema Kini.

“Načini na koji ćemo se nositi sa Kinom zasnovani su na vrednostima koje delimo sa SAD. Delimo međusobno razumevanje da je Kina naš konkurent”, rekla je Merkel.

U vezi sa projektom gasovoda Severni tok 2, kancelarka Merkel je rekla da je to tema o kojoj dve strane, kako se izrazila, imaju različite ocene.

“Naša viđenja se razlikuju. Nemačka Ukrajinu smatra tranzitnom zemljom”, navela je nemačka kancelarka.

Takođe, ukazala je da uspešna borba protiv pandemije kovid-19 podrazumeva najveći mogući broj vakcinisanih građana u obe države.

Nemačka je, dodala je, izuzetno zadovoljna zbog povratka SAD u Pariški klimatski sporazum.

Dolazak Angele Merkel u Vašington smatra se njenom poslednjom posetom Americi tokom šesnaestogodišnjeg obavljanja kancelarske funkcije, jer joj uskoro ističe mandat.

Plan boravka nemačke kancelarke u SAD podrazumeva i večeru sa predsedničkom i potpredsedničkom porodicom u Beloj kući.

Takođe, uručen joj je i počasni doktorat Škole naprednih međunarodnih studija vašingtonskog Univerziteta Džons Hopkins.