Dobre strane zatvaranja i karantina: U Srbiji 2020. na putevima stradalo 15 odsto manje ljudi nego 2019.

0

Republički zavod za statistiku objavio je da je broj drumskih motornih vozila registrovanih tokom 2020. godine u Republici Srbiji veći je u odnosu na broj vozila registrovanih u prethodnoj godini, i to za 4,1 odsto, a pad je posebno zabeležen kod autobusa i radnih vozila, prenosi Danas.

Od domaćih proizvođača motornih vozila najbrojnija marka registrovanih putničkih automobila je Zastava. Najzastupljenije marke putničkih automobila strane proizvodnje su: Volkswagen, Opel, Fiat, Renault, Peugeot, Ford, Citroen i Audi.

Broj prvi put registrovanih motocikala u 2020. u odnosu na prethodnu godinu veći je za 24,9 odsto, priključnih vozila za 11,8 odsto i radnih vozila za 8,1 odsto.

Nasuprot tome, kod vozila proizvedenih ove godine primetan je pad broja registrovanih mopeda za 7,2%, putničkih automobila za 7,9 odsto, teretnih vozila za 7,6 odsto i autobusa za 50,9 odsto.

Kako navode, na osnovu prikupljenih podataka moguće je zaključiti da su najzastupljenija teretna vozila čija je nosivost do 999 kilograma, kao i da najveći broj ovih vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo.

Kada se posmatraju putnički automobili novijeg datuma, na drumovima je najviše vozila veličine motora do 1.399 centimetra kubna.

Podaci pokazuju i da, procentualno posmatrano, od ukupnog broja vozila, zastupljenost vozila sa benzinom kao pogonskim gorivom veća je od onih sa dizelom.

Manji broj saobraćajnih nezgoda nego 2019. godine

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupan broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima u 2020. godini manji je za 13,4 odsto u odnosu na 2019. godinu.

Međutim, veći broj saobraćajnih nezgoda sa nastradalim licima zabeležen je u naselju i iznosi 75,1 odsto od ukupnog broja saobraćajnih nezgoda koje su se desile 2020. godine.

Broj nastradalih lica u 2020. godini manji je za 15,1 odsto u odnosu na 2019. godinu.