Dobra vest za Džoa Bajdena: I Ejmi Klobučar odustaje od trke…

0
Beta/Joshua Komer/The Charlotte Observer via AP

 Senatorka iz Minesote Ejmi Klobučar objavila je danas da odustaje od trke za predsedničkog kandidata američke Demokratske stranke na novembarskim izborima.

Klobučar (59) je rekla da planira da na unutarstranačkim izborima podrži bivšeg potpredsednika SAD Džozefa Bajdena, u pokušaju da ujedini umerene, centrističke birače demokrata.

Izborni štab Klobučar je saopštio da ona leti za Dalas, gde će večeras biti na Bajdenovom skupu.

Klobučar je treća osoba koja je odustala od trke za demokratsku nominaciju u poslednjih 49 sati, posle sinoćnog iznenadnog povlačenja bivšeg gradonačelnika Saut Benda Pita Butidžidža i odustajanja milijardera Toma Stejera u subotu uveče.

Njihova povlačenja iz trke odražavaju naglo ujedinjavanje centrista iza Bajdena, čiji je glavni rival senator iz Vermonta Berni Sanders koji sebe opisuje kao demokratskog socijalistu.

Uz Bajdena (77) i Sandersa (78), u trci za kandidata demokrata koji će se suprotstaviti predsedniku SAD Donaldu Trampu na izborima 3. novembra, ostali su milijarder Majkl Blumberg (78), senatorka iz Masačusetsa Elizabet Voren (70) i kongresmenka Talsi Gabard (38).

I Butidžidž i Klobučar su se povukli posle ubedljive pobede Bajdena na unutarstranačkim izborima u saveznoj državi Južna Karolina u subotu, a uoči sutrašnjih izbora u 14 saveznih država, takozvanog “super utorka”, kada se bira 1.344 od 3.979 (34 odsto) delegata na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji.

Na Demokratskoj nacionalnoj konvenciji, delegati će od 13. do 16. jula u Milvokiju odlučivati o kandidatima stranke za predsednika i potpredsednika SAD.

Posle izbora u četiri savezne američke države, na kojima je ukupno birano 155 delegata, u vodjstvu je Sanders sa najmanje 58 osvojenih delegata, iza njega je Bajden (najmanje 50), a zatim slede Butidžidž (26), Voren (osam) i Klobučar (sedam).

(Beta-AP)