(Beta-AFP) – Svetski mediji, suočeni sa pretnjama slobodi medija, treba da udruže snage i da se „bore za činjenice“ a ne da se takmiče jedni protiv drugih, rekla je danas Maria Resa, dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, uoči uručenja nagrade u glavnom gradu Norveške, Oslu.

Na konferenciji za novinare u Oslu zajedno sa drugim dobitnikom Dmitrijem Muratovim iz Rusije, Resa, koja je Filipinka, rekla je da je „era takmičenja za vesti mrtva“.

„Mislim da je sada vreme kada smo na istoj strani i borimo se za činjenice i biće nam potrebno da nadjemo nove načine saradnje, ne samo svako od nas u svojoj zemlji nego takodje globalno“, rekla je Resa.

Od kada je u oktobru objavljeno da su dobili ovu prestižnu nagradu sloboda medija se nije popravila ni na Filipinima ni u Rusiji, rekli su Resa i Muratov.

„Za sada je sloboda medija pod pretnjom. Mnogo je bilo potrebno da mogu da budem ovde danas i odgovaram na vaša pitanja“, rekla je Resa i dodala da je morala da dobije odobrenje od četiri suda da može da putuje, zbog krivičnih tužbi s kojima je suočena u zemlji.

Resa je prva osoba sa Filipina koja je dobila Nobelovu nagradu za mir. Ona je prošle godine proglašena krivom za klevetu i osudjena na zatvor, u odluci koja je vidjena kao veliki udarac globalnoj slobodi medija. Ona je trenutno na uslovnoj slobodi uz kauciju, ali je čeka sedam aktivnih pravnih postupaka.

Muratov je rekao da vlade investiraju u laži, a ne u novinarstvo i dodao da je „potpuno svestan da je ova nagrada za celokupnu novinarsku zajednicu“.

Norveški Nobelov komitet odabrao je dvoje novinara za njihovu odvojenu borbu za slobodu izražavanja u zemljama gde su se novinari suočavali sa stalnim napadima, uznemiravanjima i čak ubistvima. 

Resa, 58, je 2012. bila suosnivač portala Rapler (Rappler), kritičnog prema vladi.  Sedam krivičnih prijava protiv nje su vezane za pravna pitanja oko njene novinske agencije uključujući i navode da je prekršila ustavnu zabranu medijskim agencijama da primaju strana sredstva. 

Muratov, 59, bio je jedan od osnivač nezavisnog ruskog lista Novaja Gazeta 1993. On je rekao da vidi tu nagradu kao nagradu za novinare i saradnike tog lista koji su ubijeni, uključujući Anu Politkovsku, koja je izveštavala o sukobu u Čečeniji.

Predsedavajuća Nobelovog komiteta Berit Reis-Andersen rekla je danas da je nagrada dodeljena da ukaže na značaj informacija u današnjem društvu.

„Zdravo društvo i demokratija zavisni su od pouzdanih informacija tako da javnost i političari mogu da zasnivaju svoje odluke i rasprave na informacijama oslonjenim na činjenicama“, rekla je Reis Andersen. 

Ona je ukazala da ima toliko informacija danas u društvu koje su nepouzdane, dezinofmacije, propaganda i lažne vesti. 

Na pitanje šta nagrada znači za nju Resa je uporedila sa svetlošću koja štiti na mnogo načina.

Rekla je da je to svetlo koje pokazuje koliko je mnogo teže za novinare da rade svoj posao, i jedino oružje i odbrana koje novinari mogu da imaju u takvom okruženju je da upere svetlo i da nastave da rade svoj posao.

Nagrada, 10 miliona kruna (1,1 miliona dolara) medalje i diplome će zvanično biti uručeni dobitnicima u Oslu sutra.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.