“Dobar čovek, zamalo stradao u lovu na veštice”: Tramp pomilovao svog bivšeg savetnika Majkla Flina

0
Foto: Profimedia

(Beta-AP) –  Predsednik SAD Donald Tramp pomilovao je svog bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina koji se 2017. godine izjasnio da je lagao Federalom istražnom birou (FBI) oko kontakata sa ruskim diplomatom.

“Velika mi je čast da saopštim da je general Majkl T. Flin dobio puno pomilovanje”, naveo je sinoć Tramp na Tviteru. 

On je Flinu i njegovoj poručio da zna da će sada provesti “fantastičan Dan zahvalnosti”. 

Porodica Majkla Flina je u saopštenju zahvalila američkom predsedniku zato što im je “uslišio molitve”, dok su demokrate pomilovanje ocenili kao nezasluženo i neprincipijelno. 

Tajni razgovori Flina sa ruskim ambasadorom u Vašingtonu u decembru 2016, pre inauguracije Donalda Trampa, bile su kamen temeljac istrage koju je vodio specijalni tužilac Robert Muler. 

Istraga Mulerovog tima nije našla dokaze o dosluhu Trampovog izbornog štaba i Rusije.  Majkl Flin bio je primoran da podnese ostavku samo 22 dana pošto je postao Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost.

Međutim, Tramp je i nakon toga govorio da je istraga “lov na veštice” i da je Flin “dobar čovek”.

Kada je postao savetnik za nacionalnu bezbednost ispitivala ga je savezna policija ali je prikrio svoje kontakte s ruskim ambasadorom. Morao je ubrzo zatim da podnese ostavku zato što je takođe lagao potpredsednika SAD Majka Pensa.

Flin je 2017. prihvatio da se izjasni krivim za laganje pod zakletvom i prihvatio da sarađuje sa istragom oko sumnji u dosluh sa Rusijom.