Do ponedeljka važe stroge mere: Šta je sve “zaključano”, a ko može da radi i tokom vikenda…?

2
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/DS)

Vlada Republike Srbije, na predlog Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti kovid 19, usvojila je nove mere za suzbijanje epidemije, koje su na snazi od petka u 21 sat do ponedeljka u 6 sati ujutru.

Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, sve prodavnice (osim prodavnica prehrambene delatnosti), kozmetički i frizerski saloni, saloni lepote, kladionice, kockarnice, dečje igraonice, teretane, sportski objekti.

Tokom vikenda dozvoljen je rad apoteka, ordinacija, laboratorija, stomatoloških i veterinarskih ordinacija, trgovinskih objekata u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, kioska i trafika, kao i benzinskih pumpi u obavljanju delatnosti prodaje goriva.

Rad je dozvoljen i objektima i radnjama u kojima se pružaju usluge koje ne zahtevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca i krojačkih radnji.

Dozvoljen je i rad restorana i barova u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja, ali isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom smeštaju.

Tokom vikenda rade i sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nacionalnih sportskih saveza.

Iz Vlade napominju da šalter-prodaje hrane u restoranima, kao ni šalter-prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima nisu dozvoljeni.

Kako se navodi, ove mere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja fizičkih kontakata na minimum, ali do konačne pobede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu.

Od ponedeljka, učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na onlajn nastavu, dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu.

Vakcinacija će se odvijati bez prekida. Vakcinacija bez prethodne prijave putem e-Uprave ili kontakt centra, biće organizovana tokom vikenda u sedam gradova u Srbiji.

2 KOMENTARA

  1. Zatvoreno je kako za koga. Ja stanujem nedaleko sportskog centra Vizura u Cara Dušana 105 u Zemunu. Vlasnici ovog centra koji imaju dve sportske hale nisu u idpoštovale odluku Kriznog štaba ni jedan, jedini minut. Centar radi do 23 sata svaki dan a na tribinama možete naći i publiku. Masku ne nosi niko.

Comments are closed.