“Do ponedeljka će biti samo još gore, čak 80 odsto zaraženih ima britanski soj…”

1
YouTube screenshot/n1

(Beta) – Članovi medicinskog dela republičkog Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa nisu zadovoljni donetim protivpandemijskim merama, najviše zbog rasta inficiranih britanskim sojem tog virusa, preneli su mediji.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da niko iz Kriznog štaba nije zadovoljan što je pooštravanje mera najavljeno samo za ovu nedelju, ali da je takav kompromis poslednja moguća mera.

“Čak 80 odsto zaraženih, po onome što rade naše laboratorije, dokazano je inficirano britanskim sojem za koji se zna da je veoma zarazan, da se lako širi. Dobrim delom i zato imamo ovako mnogo pozitivnih, a dobrim delom i zbog nepoštovanja mera”, rekao je Tiodorović.

On je rekao da postoji razumevanje za brigu o ekonimiju ali da su zdravstveni radnici u “strašnom problemu” i da su bolnički kapaciteti popunjeni.

“Mere važe do ponedeljka ujutru, a najverovatne će tada i biti sledeća sednica Kriznog štaba, kada ćemo tražiti produženje mera. Procena medicinskog dela Kriznog štaba je da podaci neće biti bolji, da ćemo čak imati i lošije brojke u taj ponedeljak i tražićemo produženje mera”, rekao je Todorović a prenosi Kurir.

Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je medicinski sektor “toliko prenapegnut da mu treba podrška celog društvenog sistema”.

Prema njegovim rečima, počinje dominacija britanskog soja koronavirusa, koja se spušta i prema mlađem uzrastu i zbog toga je najavaljena onlajn nastava i za niže razrede osnovne škole.

Kako je preneo Blic, Kon je rekao da treba da se ozbiljnije pojačaju kazne za one koji krše mere, navodeći da postoji ideja da oni koji su na tim nelegalnim skupovima i žurkama budu obavezo testirani i da nakon toga, kada se otkrije da je neko pozitivan, bude vrlo jasno i kažnjen.

“Bila je priča i o društveno korisnom radu. Oni koji se žale, ima jako puno posla u kovid bolnicama, i onih koji ne zahtevaju medicinsko znanje. To se ozbiljno razmatra. Recimo nošenje plinskih boca zahteva fizičku sposobnost, pa pošto su mlađi uglavnom u pitanju”, rekao je epidemiolog.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da će u okviru novih mera u cilju suzbijanja epidemije koronavirusa do ponedeljka 21. marta, biti zatvoreno sve osim prodavnica prehrambenih proizvoda, apoteka i benzinskih pumpi, ali da neće biti policijskog časa.

1 KOMENTAR

  1. Ne razumem kako je sve zatvoreno ako radi ceo drzavni sektor i privatni a pod tim smatram banke , beleznike, izvrsitelje, advokate. Kroz kancelarije prodefiluje ogroman broj ljudi. To onda nije totalno zatvaranje. Ili nek bude sve otvoreno ili nek bude sve zatvoreno pa da vidimo šta će biti.

Comments are closed.