“Do juče nismo smeli da spomenemo vojvodu Tankosića”: Osnivač “Crne ruke” dobio bistu u Tankosićevu

0
Instagram/Miloš Vučević

(Beta) – Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otkrio je danas bistu majoru Vojislavu Tankosiću, u Kisaču, na ceremoniji koju je organizovalo Udruženje ratnika-dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Tankosićeva.

Kako je navedeno u saopštenju, Vojislav Tankosić je bio “major srpske vojske, jedan od osnivača Crne ruke i učesnik najvažnijih istorijskih dogadjaja u Srbiji, od Majskog prevrata do Sarajevskog atentata”.

Vučević je rekao “da je došlo vreme istine i pravde, kada sme da se kaže ko smo i šta smo i kako je nastalo ovo naselje, jer su nas dugo godina ubedjivali da trebamo da se stidimo naših predaka”.

“Stradalni smo narod i verovali smo u slogu, a vratili su nam tako što su nas proglasili okupatorima. Do juče nismo smeli da spomenemo vojvodu Tankosića, a i danas će nas napadati glasna radikalna manjina, jer im smetaju patriotizam i istina, tumačeći da su retrogradni i ne-evropski”, rekao je Vučević.

Prema njegovim rečima, “vojvoda se borio za slobodu i čast, išao je tamo gde niko nije smeo i pomagao narodu gde je bilo najpotrebnije – išao je na kosovski vilajet, u vardarsku Makedoniju i čuvao Srbe koji su i tada bili ugroženi na svojim ognjištima”.

“Naselje Tankosićevo nastalo je odlukom kralja Aleksandra prvog Karadjordjevića da solunski dobrovoljci dobiju novo mesto stanovanja. Duh predaka treba da prenosimo na svoje potomke, i da ne čekamo 100 godina da kažemo istinu”, rekao je Vučević.

Bista je izlivena od bronze i nalazi se u središtu kružne zelene površine unutar autobuske okretnice na ulazu u naselje Tankosićevo, u Kisaču.

U Kisaču je danas održana i promocija knjige “Tankosićevo u slici i reči 1919–2019” autora Nevenke Rončević, Dragana Čučkovića i Jelene Rončević.