Dmitrović: “Naši mladi kažu ‘ne mogu ja ovde da imam decu, nije uređena država’ i onda odu negde u Evropu i imaju jedno dete, gde se živi neuporedivo bolje…”

6
Printscreen/YouTube/Pančevo RTV

(Beta) – Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović istakao je danas da novac u demografiji nije presudan, ali da je važan, i ocenio kao “ozbiljan iskorak” to što će država davati 300.000 dinara za prvo dete, kao i po 100.000 dinara za drugo i treće.

“Mi smo vremenom došli do toga da je potpuno normalno da nestajemo, da ne razgovaramo o tome, da gledamo na porodicu mnogo drugačije nego pre nekoliko decenija”, rekao je Dmitrović za Radio-televiziju Srbije.

Prema njegovim rečima, današnji način života je promenio svest mladih i da porodica i deca više nisu prvi prioritet.

“Naši mladi koji kažu ‘ne mogu ja ovde da imam decu, neću da imam nijedno dete, ili imam jedno, dovoljno mi je, nije uređena država, nije pravno sređeno, nije ovo dobro’ i onda odu negde u Evropu, odsele se u države koje su sređene, i imaju jedno dete, kao što i oni tamo imaju jedno, koji žive neuporedivo bolje od nas”, naglasio je Dmitrović.

On je rekao da će pokušati da do kraja mandata organizuje nekoliko panela i okruglih stolova na koje će pozvati one koji ne žele da imaju decu, kao i one koji žive u istim uslovima i imaju troje ili četvoro dece.

6 KOMENTARA

  1. O Zapadu i zapadnjackom životu najčešće pričaju bajke,oni koji tamo nisu nikad živeli.Blještavilo i izazovna ponuda svega i svašta ,učinila je čoveka robom i robotom.

  2. Министар би могао да скокне до Шпаније, па да види како се ствари решавају. У новом делу Мадрида, сличном новобеоградским блоковима, преовлађују породице са двоје деце, али и све више са троје и четворо. Млади ридитељи су власници станова под повољнијим условима, јаслице и обданишта нису проблем, здравствена заштита одлична. И црква се укључила па њену школу Свете Ане похађа више од две хиљаде деце. Наравно, ни школски базен није приблем, ни спортски терени… Све функционише како треба. Без велике министарске пропаганде.

  3. Превише уопштено, па чак и за једног министра. А уз то и делимично тачно. Једино није јасно из ког разлога се то једно дете толико ниподаштава од стране овдашњих државних упосленика ? Ти људи су тамо ни из чега створили услове за породицу и проценили да је то једно дете оно што могу себи да пруже, а потом и њему све потребно. Од рођење, па док не стане на ноге. И у томе им је тамо помогла та уређена држава. Овде је држава одлучила да и даље само “подстиче” рађање. До тог чина и по његовом окончању државе више нема, или је има само спорадично. Трудницама се и даље могу делити откази, за које је једини разлог управо трудноћа. Самохраним родитељима такође. Тамо где су породиље приватне предузетнице, њима се чак и ограничавају одређена права, у зависности од висине зарада које су остваривале. И још много примера, које “мере за подстицање” не могу да реше, поготово када је “социјална” држава потпуно нестала. Када правни систем не функционише. Можете да добијете новац за прво дете, друго, треће,…поклон учешће за пола куће, али ако не можете да се запослите, радите, или радите за неку плату која је бедна., лечите, школујете,..све је то “кратког даха”. А цеца потом испаштају. Итд,.. итд., а ја сам се изгледа “упецао” па сам овог кловна заиста озбиљно схватио. Кад оно Др. Славица у мушком издању. Приглупо и празно.

  4. Где се то живи боље? Ја сам живео и у Немачкој и у Канади и имам Канадско држављанство па ипак живим у Србији а немам стални посао и опет живим боље него у Канади.

Comments are closed.