Retko koje jelo od tako malo sastojaka postaje nešto veliko i raskošno, prepuno boja, ukusa i mirisa kao đuveč.
Sastojci
Za 5 osoba
1 pileće belo meso
2 glavice crnog luka
1 praziluk
3 paprike
1 mali patlidžan
1 mala tikvica
4 paradajza (oljuštena)
2 krompira (isečena na kockice i skuvana)
Malo graška
Malo Kukuruza šećerca Podravka
2 šargarepe
1 peršun
So, biber
1 šolja pirinča
Malo ulja
Priprema
- Đuveč najčešće spremam sa piletinom, mada je odličan i sa drugim vrstama mesa, a i ribom. Belo meso iseći na kockice i propržiti ga sa lukom i prazilukom.
- Povrće oprati i iseći na kockice podjednake veličine, pa polako dodati u sud sa proprženim mesom. Paradajz treba oljuštiti, a krompir probariti. Dinstati desetak minuta, začiniti, i prebaciti u sud u kom će se zapeći u rerni. Dodati opran pirinač, i još malo vode.
- Staviti u rernu zagrejanu na 180 stepeni, i peći najviše 25-30 minuta. Za vreme pečenja potrebno je samo jednom promešati jelo, doliti malo vode, ako je pirinač upio svu tečnost, vratiti u rernu i ostaviti da se uhvati lepa korica.
- Đuveč je gotov kad se posle pečenja ostavi bar još desetak minuta, da se malo prohladi.
Izvor: Coolinarika
Tagovi

