Đukanović: “Srbija bi Kosovo bez Albanaca i Crnu Goru bez Crnogoraca…”

3
Printscreen/YouTube/ Al Jazeera Balkans

(Beta) – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je u intervjuu za Jutarnji list da su neiskrene poruke predsednika Srbije Aleksandra Vučića da priznaje crnogorsku nezavisnost i da bi Srbija Kosovo bez Albanaca i Crnu Goru bez Crnogoraca.

“Ne uzimam za ozbiljno njegove neiskrene poruke da priznaje nezavisnost Crne Gore i da želi bratske i prijateljske odnose, dok njegovi ministri otvoreno govore zašto je ‘srpski svet’ tj. Velika Srbija nužnost srpskog naroda u regionu čiji je samozvani zaštitnik država Srbija”, rekao je Đukanović u razgovoru za današnji broj zagrebačkog dnevnika.

On je dodao da “o ozbiljnosti Vučićevih izjava najbolje svedoči tvrdnja da je Crna Gora pokoravala Srbiju poslednjih 30 godina i kako u tome neće uspeti”.

“To je isto kao da je Hitler 1939. izjavio da neće dopustiti da Čekoslovačka pokori Nemačku”, zaključio je crnogorski predsednik.

Dodao je da su mir i stabilnost regiona u opasnosti, kao i devedesetih, jer je na delu, kako je naveo, ista ideja.

“I isti stupidno lažni alibi – zaštita ugroženih prava Srba u regionu. Mislim da je krajnje vreme za buđenje svih zdravih snaga u regionu, ali i međunarodne zajednice, EU i Amerike pre svih. Dok ne bude kasno”, rekao je Đukanović koji sredinom iduće sedmice stiže u zvaničnu posetu Zagrebu.

On je odbacio tvrdnje da je predsednik Srbije pritisnut da prizna Kosovo, ocenivši da reč o “spinu beogradskih medija radi sticanja političkih poena na domaćem terenu da bi Vučić pokazao koliko se on snažno opire jakim međunarodnim centrima”.

“To je preuveličana priča. Oni se tobože bore da vrate Kosovo. A ne bi veće kazne za Srbiju bilo nego da im ga neko vrati. Oni bi Kosovo, ali bez Albanaca. Kao što bi Crnu Goru, ali bez Crnogoraca”, ocenio je crnogorski predsednik.

Đukanović je rekao da se nije čuo s Vučićem povodom poslednjih dešavanja u Crnoj Gori.

“Zašto bih se čuo s njim. Imali smo u jednom periodu konstruktivne odnose, i to je bilo u interesu i Srbije i Crne Gore”, dodao je on.

Na pitanje novinara je li se Vučić “vratio” na memorandumsku politiku Slobodana Miloševića preko koje želi “anektirati” Crnu Goru, Đukanović je rekao da jeste,  dodajući da “on smatra da je nadmašio Miloševića i da je u stanju ostvariti sve ono što Miloševiću nije pošlo za rukom”, a da bi “za Beograd Crna Gora bila jedina prava kompenzacija za Kosovo”.

“Nasilnički velikosrpski nacionalizam, situiran u samom sedištu državne politike Srbije, drsko pokušava nametnuti sliku o Crnoj Gori kao drugoj srpskoj državi, koja je greškom i nepažnjom ranijeg beogradskog državnog vrha ostvarila nezavisnost”, rekao je Đukanović.

Sada se, prema njegovim rečima, ta “greška” pokušava ispraviti “militantno-političkim delovanjem preostale prekogranične infrastrukture velike Srbije – Crkve Srbije, kvaziverske zajednice odgovorne za većinu zločina koje je taj nacionalistički projekt počinio od 90-ih godina do danas”.

Povodom dešavanja na Cetinju, Đukanović je rekao da je “linija zapovedanja ofanzive na Cetinje i Crnu Goru, makar danas, valjda očigledna”.

“Vlada Crne Gore je servis Crkve Srbije, koja je instrument realizacije projekta Velike Srbije, što je službena državna politika Beograda. A Srbija je političko-sigurnosna i informativna baza za realizaciju ruskih geopolitičkih interesa na Balkanu”, naveo je predsednik Crne Gore.

On je ocenio da je to učinjeno, jer “Srbija misli da je vreme za novi pokušaj prekrajanja granica na Balkanu, a Rusija da bi poslala poruku NATO, EU i državama regiona”.

Đukanović je ocenio da Crna Gora “proživljava najagresivniji napad velikosrpskog nacionalizma na crnogorsku državu i crnogorski identitet u novijoj istoriji” i da tako nije bilo ni u vreme Slobodana Miloševića kada je imala značajnu podršku demokratske opozicije u Srbiji za svoj demokratski projekat.

“A danas su jednoglasno protiv Crne Gore i vlast i opozicija u Beogradu, njihovi mediji, kulturni, naučni i poslovni krugovi. Svi, osim časnih pojedinaca koji hrabro ukazuju na pogubnost službene politike Srbije po srpsko društvo, ali i po regiju u celini. Takvom politikom Srbija je produbila neprijateljstvo s Hrvatima, Bošnjacima, Albancima. Na red su došli Crnogorci”, istakao je Đukanović.

Na pitanje jesu li događaji na Cetinju pokazali da Crna Gora hoda po rubu mogućih sukoba, on je odgovorio da “nije mali broj onih koji bi želeli gurnuti Crnu Goru u građanske sukobe”.

“Ja sam svojevremeno figurativno rekao da ćemo braniti Crnu Goru ako treba i odlaskom u šumu. Posle najnovijih cetinjskih događaja još čvršće stojim iza tih reči”, dodao je crnogorski predsednik.

On je naglasio da je “bez Crne Gore u ‘srpskom svetu’ projekat velike Srbije zauvek mrtav”.

“Pobrinućemo se da tako i bude”, dodao je Đukanović.

Upitan o mogućim izborima u Crnoj Gori, on je odgovorio da je to realna opcija i ocenio da Crna Gora “u najskorije vreme mora da dobije nacionalno odgovornu vladu”.

3 KOMENTARA

  1. U ratovima 90ih je vasa mafija bila u prvim redovima da pljacka po Dubrovackom ratistu, po Srbiji je samo milov crnogorac mog’a da bude direktor a danas je 90% ucesnika u ulicnim pucnjavama poreklom iz Crne gore i pripadnik nekog milovog klana, jedne od jacih kriminalnih organizacija u regionu. Srecan sam da svi Crnogorci koje poznajem i koji su moji prijatelji su visokomoralni, casni i posteni ljudi i da zbog tvog ratnog huskanja Aleksandre vucicu i tvog ratnog huskanja Milo Djukanovicu nece podleci vasim zeljama da zavadite nasa dva naroda! Crnogorci i Srbi su jedan narod u dve drzave, totalno je nebitno kako sebe zovu i u kojoj se crkvi ili dzamiji mole i klanjaju.

  2. Дон Мило добрано изгубљену подршку бирачког тела у ЦГ мисли да може да надокнади подршком у Хрватској, међу Муслиманима у БиХ, као и у “косови”. Неће да може, што би рекао г. Шојић. Свако ко се наме у актуелној позицији, у каквој је Ђукановић, са мало мозга морао би да закључи: завршило се моје царовање. Време је за силатак са политичхе сцене. Тачка.

  3. Такве глупости само још по Загребу можеш да причаш.

Comments are closed.