Generalni direktor Diznija Bob Iger prošle godine zaradio je skoro 66 miliona dolara, što je skandal ako pitate unuku Roba Diznija, jednog od osnivaa kompanije. Ona je to nazvala bezumnim, piše CNN.

Abigejl Dizni kritikovala je Igerovu platu u nekoliko objava na Tviteru.

Igerova plata od prošle godine bila je 1.424 puta veća od prosečne plate Diznijevih radnika, koja je iznosila 46.127 dolara, prema istraživanju Ekvilara.

Njegova plata uvećana je za iznose takozvanih dugoročnih podsticaja a koji su povezani sa produžetkom ugovora, objavljenog kad i kupovina većeg dela kompanije „21st Century Fox“. Ove godine njegov kompenzacijski paket vredi 35 miliona dolara, piše CNN.

„Kad je dobio bonus prošle godine, izračunala sam i shvatila da je mogao lično, iz svog džepa, svakome od radnika u Diznilendu da poveća platu za 15 posto i još uvek bi mu ostalo 10 miliona dolara“, rekla je na jednom događaju.

Dodala je da njegova plata ima „korozivni uticaj na društvo“.

„Postoji tačka u kojoj jednostavno previše toga ide u vrh sistema, klasi ljudi – žao mi je, ovo je radikalno – imaju previše novca“, rekla je.

Prošle godine Dizni je potpisao ugovor sa sindikatima koji bi minimalnu platu povećao na 15 dolara po satu i to do 2021. godine.

Iako je to dvostruko više od državne minimalne plate od 7,25 dolara po satu, Abigejl se na Tviteru pitala zašto kompanija koja je profitabilnija nego što je ikad bila ne može da plati ljudima više, i time „bar poštuje njihovo dostojanstvo“.

Već ranije je Abigejl izjavila da su plate CEO-a previsoke. „Ako vam je plata šefa 700, 600, 500 puta veća od one prosečnog radnika, niko na zemlji, ni sam Isus Krist, nije vredan 500 puta više od prosečne plate svog radnika.“

Dizni je branio Igerovu platu, dodajući da se „90 procenata nje bazira na učinku“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.