“Dizali su paniku koronavirusom da ljudi ne bi išli na glasanje…”

0
Beta/Office of the Iranian Supreme Leader via AP

Iranski vrhovni vodja ajatolah Ali Hamenei optužio je danas neprijateljsku propagandu da je preuvličavajući pretnju od koronavirusa pokušala da odvrati ljude od glasanja na parlamentarnim izborima u Iranu.

Slab odziv mogao bi da ukaže na nezadovoljstvo iranskim rukovodstvom, navodi AP.

“Njihovi (propagandni) mediji nisu propustili ni najmanju priliku da obeshrabre ljude”, rekao je ajatolah.

Iran je prijavio prvi slučaj koronavirusa dva dana uoči izbora i od tada je umrlo šestoro obolelih.

Na izborima za parlament sa 290 mesta učestvovalo je oko 7.000 kandidata. Zatvaranje birališta odloženo je nekoliko puta, kako bi se odazvao što veći broj glasača.

Odziv na parlamentarnim izborima u Iranu bio je 42,57 odsto, izjavio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli.

Reč je o najnižem odzivu na parlamentarnim izborima u Iranu od proglašenja Islamske Republike 1979. godine.

“Održali smo izbore iako je u zemlji bilo različitih incidenata”, rekao je ministar na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija.

Prema njegovim rečima, podatak o odzivu “potpuno je prihvatljiv”.

“Imali smo loše vremenske uslove, bilo je ove bolesti sa koronavirusom, dogodio se pad onog aviona, zatim incidenata u januaru i novembru”, obrazložio je ministar lošu izlaznost.

Iranski vrhovni vodja ajatolah Ali Hamenei optužio je ranije danas neprijateljsku propagandu da je preuvličavajući pretnju od korona virusa pokušala da odvrati ljude od glasanja.

Agencije AP navodi da mnogi smatraju da slab odziv može da ukaže na nezadovoljstvo iranskim rukovodstvom i sistemom u zemlji.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, na svim parlamentarnim izborima u zemlji od 1979. odziv je premašio 50 odsto.

(Beta/AP)