Bajontek i Fajzer dobili su hitno odobrenje za svoju vakcinu u Velikoj Britaniji. Odmah potom je počela isporuka – a to je ogroman posao. Jer, vakcina mora da se drži na temperaturi od minus 70 celzijusa.

Vakcinisanje protiv kovida 19 u Velikoj Britaniji moglo bi da počne već sledeće nedelje. Bajontek i Fajzer kao i britanske zdravstvene vlasti očekuju da će biti dostupno oko 800.000 doza vakcine, piše DW.

„Odmah smo počeli da isporučujemo“, rekla je Ozlem Tureči, šefica medicine i suosnivačica Bajonteka, na konferenciji za štampu. Šin Maret, glavni finansijski direktor odgovoran za isporuku kaže: „Nismo imali vremena da se radujemo vestima iz Britanije. Previše smo zauzeti pakovanjem i isporukom“.

Obe kompanije već su se prijavile za hitna ili posebna odobrenja u SAD i Evropi. „Vlasti za odobravanje vakcine nezvisne su jedna od druge“, kaže Tomas Šisle, farmaceutski stručnjak u analitičkoj firmi Ekui.ts iz Frankfurta. „Ali, može se reći, ako je neko to već pregledao i smatra da je dobro, ni drugi neće hteti da kaskaju“.

Vakcina mora da se isporuči zamrznuta

Proizvodnja i priprema za isporuku vakcine već odavno se zahuktala – čekalo se samo na odobrenje. U slučaju vakcine Bajontek-Fajzer, zamrzavanje igra presudnu ulogu. Jer, osetljive vakcine moraju se čuvati i transportovati na oko minus 70 stepeni Celzijusa. Obe kompanije za tu svrhu imaju posebne, transportne kontejnere na bazi suvog leda.

Međutim, kada stigne na odredište, u manje centre za vakcinisanje na lokaciji, vakcina može do pet dana da se drži u normalnim frižiderima, na temperaturama između dva i osam stepeni. U intervjuu za CNN, šef Bajonteka Ugur Šahin najavio je za sledeću godinu varijante vakcine koje bi bile logistički manje zahtevne.

U svakom slučaju, partnerstvo Bajonteka sa kompanijom Fajzer sada se isplaćuje – u međunarodnoj distribuciji vakcine. Fajzer je farmaceutski gigant s velikim iskustvom i organizacionom mrežom i farmaceutskom logistikom, aktivan u više od 120 zemalja. A za eventualnu distribuciju u Kini, Bajontek već sarađuje s kineskom Fosun farma.

Logističari su spremni

Do sada postoje preliminarni ugovori s Velikom Britanijom, kao i sa brojnim drugim zemljama, EU i naravno Nemačkom. A iako su vlasti u Velikoj Britaniji prve odobrile vakcinu, Bajontek i Fajzer ibećavaju da će se pobrinuti se da se ona pravedno distribuira.

Proizvodnja Fajzera u mestu Purs u Belgiji igraće glavnu ulogu u snabdevanju Velike Britanije. Pored toga, Bajontek proizvodi vakcinu u svojim fabrikama u Majncu i Idar-Oberštajnu u Nemačkoj. A u narednoj godini vakcinu će proizvoditi i pogon u Marburgu, koji je Bajontek nedavno kupio od švajcarske farmaceutske kompanije Novartis.

I druge kompanije u Nemačkoj se pripremaju za herkulovski, logistički zadatak distribucije vakcina. Lufthanza kargo osnovala je radnu grupu u Frankfurtu, nedaleko od sedišta Bajonteka u Majncu, i u stalnom je kontaktu sa farmaceutskim proizvođačima, vlastima i drugim partnerima.

Bajontek i Fajzer navode da će do kraja 2020. moći da proizvedu i isporuče oko 50 miliona doza vakcina, a do 1,3 milijarde doza biće dostupno u narednoj godini.

Mnoga pitanja još otvorena

Sve to je unosan posao, s obzirom na to da je na primer za dvostruko vakcinisanje neophodno za ovu vakcinu, sa američkim vlastima dogovorena cena od 39 dolara.

„Međutim, ne bi trebalo množiti broj doza vakcina sa ovom cenom“, kaže Tomas Šisle, zato što će od buduće zarade možda morati da se odbije javno finansiranje – savezna vlada Nemačke je u septembru Bajonteku dala 375 miliona evra za razvoj vakcine.

U svakom slučaju, stručnjaci očekuju da bi posebna odobrenja za vakcinu mogla uskoro da stignu u SAD (verovatno 10. decembra) i u Evropi (verovatno do 29. decembra).

Međutim, savetuje se ipak oprez. Na primer, treba pratiti moguće dugoročne, neželjene efekte, a tu je i ubrzani razvoj vakcine. Još uvek je nejasno koliko će trajati zaštita, da li se može bez problema koristiti kod manje dece i trudnica, kao i da li je efikasna za te grupe stanovništva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.