Diskriminacija dece sa nutritivnim alergijama je veoma prisutna

  0
  Fotografije: Alergije i ja

  Procenjuje se da čak petina dece zbog nutritivnih alergija i intolerancije na hranu u predškolskim i školskim ustanovama u Srbiji ne dobija adekvatnu ishranu. Roditeljima se najčešće naplaćuje puna cena usluge, iako moraju da nose hranu za svaki dan. Ovakva situacija ima i šire posledice, da bi se brinuli o detetu roditelji su ponekad primorani da napuštaju svoje poslove, a dete ostaje bez preko potrebne socijalizacije u ranim razvojnim godinama života.

  Cilj Karavana alergija, koji je juče svečano startovao u Kikindi, a koji organizuje udruženje pacijenata Alergija i ja je da pruži podršku pacijentima sa alergijama, ali takođe podigne svest i edukuje javnost o problemima sa kojima se pacijenti i njihove porodice susreću. Posle Kikinde, Karavan dolazi u Niš (1. aprila), a posetiće i Užice, Suboticu, Kragujevac, Jagodinu, Novi Sad, Beograd…

  “Diskriminacija dece sa nutritivnim alergijama je nažalost veoma prisutna u našem društvu. Sa roditeljima razgovaramo o nerazumevanju i isključivanju dece iz mnogih socijalnih aktivnosti. Deca su često izolovana i sede za odvojenim stolovima, bez organizovanog obroka, sa hladnom užinom od kuće. Imamo slučajeve širom Srbije da drugari iz odeljenja odlaze u trpezariju na ručak, a da jedno dete sa alergijama, ostaje svaki dan samo u učionici. Uz to imamo vršnjačku stigmatizaciju i diskriminaciju. To ne bi smelo da se dešava, a naš zadatak je da status ove dece i svih pacijenata sa nutritivnim i drugim alergijama u Srbiji poboljšamo” – rekla je Snežana Šundić Vardić, predsednica udruženja pacijenata “Alergija i ja” i dodala:

  “Postoji znatan porast broja dece i odraslih sa alergijama u poslednjih 20 godina. S obzirom da ovakva vrsta tegoba značajno opterećuje, ali i utiče na kvalitet života, i svakodnevno funkcionisanje, boravak u kolektivu, vrtićima, školama, neophodno je podatke uzeti u obzir pri planiranju jelovnika i organizacije aktivnosti u porodicama, ali i u svim institucijama.”

  Kako je broj obolelih od različitih vrsta alergija je konstantno u porastu, alergije su danas već dobile status “oboljenja 21. veka”. Prema evropskim statističkim podacima svaki drugi čovek ima simptome alergija, između 50 i 80% pacijenata ima alergijski rinitis, 60% beba ima atopijski dermatitis, 50% dece sa atopijskim dermatitisom razviju astmu, 40% dece sa ekcemom ima alergiju na hranu, 20% dece ima alergiju na hranu.