Mali maturanti su u petak i subotu polagali probni prijemni ispit za upis u srednje škole, a rukovodilac Centra za ispite iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja Dragana Stanojević rekla je da Zavod nema podatke o rezultatima, ali da ima informaciju da su đacima, tradicionalno, bili teški zadaci iz geometrije.

Stanojević je dodala i da je prošle godine osmacima bila problem reč „kompromitovati“, dok je njeno mesto ove godine zauzela reč „diskretno“, preneo je B92.

„Rezultati pokažu da mnogo manje poznaju neke reči nego što očekujemo“, rekla je Dragana Stanojević za RTS.

Ona je ukazala da savremeni đaci čitaju drugačije nego starije generacije i da na drugačiji način procesuiraju informacije.

„Sada dijagonalno čitaju, brzo smenjuju ekrane. Ne reaguju na nepoznatu reč kao mi nekada, iako su se susreli sa njima, dožive ih u kontekstu i ne osvrću se na njih kao na nešto nepoznato“, rekla je Stanojevićeva.

Ističe da je pred osmacima težak period jer moraju da „izvuku“ prosek, a ovaj test bi mogao da im pomogne da procene gde se nalaze sa znanjem. Podseća i da će, od završetka nastave, imati oko 25 dana da se pripreme.

Boduje se isto kao i prethodne godine. Šezdeset poena nosi prosek iz osnovne škole, po 13 poena testovi iz srpskog i matematike, a 14 poena kombinovani test.

Na pitanje da li će mala matura biti lakša nego probni test, Stanojevićeva je odgovorila da je težina testa „subjektivni osećaj“ i da učenik koji ima prosečnu ocenu četiri može da reši zadatke.

Nema trikova, rekla je Stanojevićeva i poručila osmacima da pažljivo čitaju pitanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.