Direktorka Matematičke o devojčici koja je “nestala” zbog prijemnog: “Kasnila je, došla zadihana u zgradu, bila je uznemirena kao i ostala deca koja čekaju rezultate…”

11
Profimedia/Ilustracija

Trinaestogodišnja devojčica T. B, čiji je nestanak prijavljen u subotu, a koja je jutros pronađena u Ugrinovcima, iz Niša je išla na prijemni za Matematičku gimnaziju.

Direktorka Matematičke gimnazije Mirjana Katić je za RTS rekla da je devojčica polagala prijemni i da je verovatno bez znanja roditelja napustila Niš i došla u Beograd.

Prema njenim rečima, devojčica je odmah bila primećena jer je zakasnila nekoliko minuta i došla je zadihana u zgradu, sa objašnjenjem da se nisu snašli u Beogradu, ali nije obavestila nikog da je došla bez roditelja.

Inače, u školu ulaze samo deca, a roditelji ostaju napolju. Devojčici je omogućeno polaganje. Nakog toga, devojčica nije otišla kući već je čekala preliminarnu listu, što takođe nije neuobičajeno, rekla je Katić.

Pošto se roditelji devojčice nisu pojavili, zaposleni su je pitali da li je došla sa roditeljima, a ona je rekla da je došla sama.

“Bila je uznemirena kao i ostala deca koja čekaju rezultate”, rekla je direktorka.

Kada je izašla preliminarna lista, devojčica je razgovarala sa zaposlenima u zgradi, nakon čega je otišla.

“Saradnica ju je ispratila misleći da je otišla u Niš”, ispričala je direktorka.

Kako kaže, kasnije su je saradnici alarmirali da je nestanak devojčice prijavljen i onda su proverili fotografiju i podatke.

“Kada smo izvršili proveru originalnih podataka, smatrala sam da je najlogičnije da zovem SUP Niš. Oni su shvatili da ih zovem iz ozbiljnog razloga”, navela je Katić i dodala da je probala da im pomogne i rekonstruiše dan.

Istakla je i da im je to verovatno bio ključni trag.

“Mi smo svi bili vrlo uznemireni, to je razumno. Nadam se da je ona to traumatično iskustvo nekako uspela da prevaziđe i da neće ostaviti posledice. Želimo joj sve najbolje, da voli matematiku, ali da nikad ne ide bez nadzora svojih roditelja”, poručila je direktorka.

Tetka devojčice je za Niške vesti rekla da Gimnazija u Beogradu (matematički smer) omogućava nadarenoj deci da upišu srednju ako polože prijemni, bez obzira što nisu završili osmi razred. Kaže da je sa roditeljima i da je dobro.

Policijski službenici PU za Grad Beograd jutros su u 3.20 sati pronašli devojicu T. B. u Ugrinovcima u autobusu na liniji 603.

11 KOMENTARA

  1. Nisu mi jasni oni koji podržavaju ovakav vid njenog “protesta”. Pa ona radi u inat ljudima koji je vole najviše. Sigurna sam da bi joj ispunili želju ali nisu svi u mogućnosti da to urade. Zašto se makar nije javila da je završila test? Očigledno da devojčica nije ni imala nameru da se vrati kući. Jadni roditelji, ne dao Bog nikome takvu brigu. Nažalost, zbog ovakvih primera kojima je teško da se jave, policija ne izlazi u susret odmah jer pretpostave da se udala itd. Nikome ne bi palo na pamet da je traži po školama… Nadam se da je vredelo sekiracije Tamara.

    • Niko ne bezi ovako od kuce ako ima podrsku roditelja. Ako je vec nema nije cudno ni sto im se nija javila. Pitanje je zasto su oni protiv toga. Stipendije postoje, ucenicki dom, menza tako da finansije tu ne mogu biti opravdanje.
      Rotitelji treba da se zapitaju nad svojim metodama vaspitanja kad se dete odluci na ovakav korak.

  2. Pa i ovde očigledno postoji neki propust u organizaciji ispita. Za decu van Beograda a pogotovo za takvu jednu specijalnu školu morao je biti obezbedjen put, doček i smeštaj od strane škole i osigurana pratnja roditelja ili nekog drugog ovlašćenog pratioca.

  3. Ključno je zašto se nije javila roditeljima kad je završila-dotle bunt i samostalnost imaju smisla- i šta je tražila u Ugrinovcima u sred noći?

Comments are closed.