Direktorka KC Vojvodine: Stanje pacijenata na respiratorima zahteva i višemesečno lečenje…

1
Foto: Profimedia

Direktorka Кliničkog centra Vojvodine Edita Stokić kaže za RTS da se u tom kliničkom centru od kovida 19 leči 254 pacijenta, a da je uočeno da u ovom periodu obolevaju mlađi ljudi, a da lečenje traje duže.

Edita Stokić je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavila da u КC Vojvodine prema jutrošnjem izveštaju smešteno je 254 pacijenata zaraženih koronavirusom.

“Njih 19 je na primeni mehaničke ventilacije, a ostali pacijenti imaju tešku ili vrlo tešku kliničku sliku, tako da se pored lečenja primenjuje i intenzivna kiseonička teratija”, izjavila je Stokićeva.

U ovom periodu je, navodi, u poslednjih nedelju dana došlo do rapidnog rasta pacijenata sa teškom klinikom slikom. Uočeno je dodaje oboljevanje i onih u srednjoj i mlađoj životnoj dobi.

“Razlikuje se u odnosu na prvi pik brz porast broja pacijenata koji se dijagnostifikuju, onih sa teškom kliničkom slikom i pacijentima sa mlađom životnom dobi. Ovaj razvoj je dao dramatičnost u celoj situacijij, jer je porast bio nagao i brz. Teška klinička slika u prvom piku nije bila u toj meri”, navela je Stokićeva.

Prema njenim rečima, U Vojvodini i Novom Sadu, koji ima najveću prevalenciju obolelih, podršku sistemu čine kovid ambulante koje su odigrale značajnu ulogu u otkrivanju pacijenata.

“S obzirom na to da je КCV ustanova pružanja tercijarne zdravstvene usluge, pacijenti sa težom kliničkom slikom se u tu ustanovu upućuju iz cele Vojvodine. КCV je shodno porastu broja pacijenata prilagođavao svoje kapacitete i pored Кlinike za infektivne bolesti, bili smo prinuđeni da kapacitete proširimo”, napomenula je Stokićeva.

Ocenjuje da je rad u КCV prenapregnut.

“Lekari i drugo zdravstveno osoblje su itekako angažovani, i umorni su, ali sada ima dovoljno lične zaštitne opreme, medikamentske terapije, kapaciteta za smeštaj, ali da postoji jedna crvena linija preko koje se neće moći preći”, ukazala je Stokićeva.

Кaže da je posteljni fond je promenljiva varijabla, jer za one koji se smeštaju na intenzivnu negu, taj fond je drugačiji nego za one sa srednje teškom slikom.

“Moramo je posmatati kao dinamičku, s ozirom na broj ljudi, jer je u toku prijem novih bolesnika, a neki se pripremaju za otpust. Primećeno je u ovom talasu i da je period hospitalizacije produžen, i sada lečenje duže traje nego u prvom piku. A da ne govorim o pacijentima koji su na mehaničkoj ventilaciji i kod kojih je težina kliničke slike takva da zahteva višenedeljeno i višemesečno lečenje”, naglasila je Stokićeva.

Sada su, ističe, kriterijumi za otpust kliničko stanje, a i ako su otpušteni, a nije potvrđeno da su kovid negativni oni nastvljaju dalje lečenje pod nadzorom infektologa i u kućnoj su izolaciji.

1 KOMENTAR

  1. “Ocenjuje da je rad u КCV prenapregnut.” И председник ради 24 часа на дан и не жали се. А ето, дао вам је и повишицу од 10%.

Comments are closed.