Direktorka Instituta Batut: “Svi pacijenti na bolničkom lečenju zahtevaju i primenu kiseonika…”

0
Profimedia/Ilustracija

Direktorka Instituta “Batut” Verica Jovanović rekla je da je veoma nepovoljno to što svi pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje zahtevaju i primenu kiseonika.

Kako je rekla, to dodatno komplikuje i otežava situaciju i rad, jer se za sve terapijske procedure zahteva i aktivno učešće medicinskog kadra, prenosi RTS.

Kada je pitanju vakcina, direktorka “Batuta” je istakla da će imunizacija biti vanredna i verovatno preporučena.

“Ono što je veoma nepovoljno jeste da svi pacijenti koji zahtevaju bolničko lečenje zahtevaju i primenu kiseonika. To dodatno komplikuje i otežava situaciju i rad, gde pored potrebnog kreveta u intenzivnoj ili poluintenzivnoj nezi, za sve te terapijske procedure se zahteva i aktivno učešće medicinskog kadra”, rekla je Jovanović.

Samo tokom noći, prema podacima koji stižu kontinuirano, na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije, bilo je oko 90 pregleda.

“Više od 50 pacijenata je tokom noći dobilo pomoć od strane službe hitne pomoći. Pacijenti se prevoze tamo gde su bolnički kapaciteti dostupni”, napomenula je direktorka “Batuta”.

Upitana kada bi nove mere mogle da daju rezultate, objašnjava da je iskustvo pokazalo da mere ne mogu za jedan dan dati rezultat.

“Mi ćemo izaći iz ovoga. Svako će od nas dati doprinos. Borba je takva da svako može svojim ponašanjem da doprinese”, poručila je Jovanovićeva.

Ponovo je apelovala na primenu ličnih zaštitnih mera.

“To je ono što svako od nas može da učini”, navela je Jovanovićeva.

U toku pripreme za vakcinaciju, verovatno će biti preporučena
Kada je pitanju vakcina, direktorka “Batuta” je istakla da će imunizacija biti vanredna i verovatno preporučena.

“Najpre se vakcinišu zdravstveni radnici, ali istovremeno i starije stanovništvo koje ima više od 60 ili 65 godina”, navela je Jovanovićeva.

Istakla je da su u toku opsežno pripreme i da se nadležni spremaju kao da će vakcina sutra biti dostupna.