Direktorka Instituta za javno zdravlje Milan Jovanović „Batut“ Verica Jovanović govorila je u Dnevniku RTS-a o planu imunizacije, koja počinje na više od 100 punktova u kliničkim centrima i opštim bolnicama širom zemlje.

Ona je rekla da je cilj da se ove godine vakcinacijom obuhvati najmanja 20 procenata celokupnog stanovništva, kako bi sa imunitetom koji su postigli delovi populacija koji su preležali kovid, dostigli obuhvat od 60 odsto, što je preduslov za kolektivni imunitet.

„Danas prema operativnom planu krećemo krupnim koracima dalje u smislu obuhvata zdravstvenih radnika koji rade u najrizičnijim zonama, odnosno crvenim zonama“, istakla je Jovanovićeva.

To su, kako je precizirala, zaposleni u zdravstvenim ustanovama u svim onim bolnicama gde je obuhvat obolelih od kovid bio najveći.

„To su klinički centri u četiri najveća grada u Srbiji, istovremeno kliničko-bolnički centri u Beogradu, Vojno-medicinski centar, potom sve opšte bolnice“, navela je Jovanovićeva.

Dodala je da će se u ovoj nedelji, počevši od danas, imunizacija raditi kontinuirano, osim za Božić.

„Očekujemo da ćemo imati obuhvat od osam i po hiljada zdravstvenih radnika i dve i po hiljade korisnika socijalnih ustanova i zaposlenih u socijalnim ustanovama“, navodi Jovanovićeva.

Napomenula je da će prvo biti vakcinisani ljudi koji nisu preležali kovid, a nešto kasnije i oni koji jesu.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-novogodisnji-dvobroj-nedeljnika-br-468-469/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.