Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Srbiju Marijan Ivanuša poručio je, gostujući na TV N1, da sada jeste trenutak da se mere malo popuste, ali to ne sme biti potpuno, dodajući i da je jako bitno da škole počnu sa radom, jer deca treba da idu u škole, ne samo zbog učenja, već i zbog socijalizacije.

Rekao je da se nada da bi vakcina protiv koronavirusa mogla globalno da postane dostupna u prvoj polovini 2021. godine, kao i da je cilj da se do kraja sledeće godine proizvede dve milijarde doza vakcina.

„Deci treba edukacija, deca treba da idu u škole, ne samo zbog učenja, već i zbog socijalizacije, deca treba da se druže“, rekao je Ivanuša i dodao da deca do sada nisu bila neki veliki izvor infekcije, kao i da je kod njih oblik bolesti blaži i manje šire virus.

Govoreći o nošenju maski kod dece, ponovio je da deca mlađa od pet godina nisu u stanju da pravilno koriste maske, a u uzrastu od pet do 11 godina, to zavisi od epidemiološke situacije.

„Nije preporuka da svi koriste maske. Ako bi se negde u nekoj školi pojavila epidemija, preporučili bi nošenje maski, uz kontrolu starijih, jer znamo da maske koje se ne koriste pravilno mogu biti izvor zaraze“, poručio je Ivanuša.

Ocenio je i da, pošto koronavirus nije sezonski – „možda će to postati vremenom“ – razvoj epidemiološke situacije zavisiće od našeg ponašanja.

„Ako se pridržavamo epidemioloških mera onda ne moramo očekivati neko pogoršanje. Bitno je da se situacija prati i čim se pojavi pogoršanje da se mere odmah pooštre“, istakao je Ivanuša.

Komentarišući napredak Rusa na polju vakcine protiv koronavirusa, direktor SZO za Srbiju je rekao da se „lično obradovao kada je čuo za taj napredak u Rusiji“.

On je naveo da se trenutno u svetu radi na nešto manje od 200 različitih vakcina, a oko 20-30 njih je u fazi kliničkog testiranja, dok je četiri-pet već u trećoj fazi kliničkog testiranja.

On je izrazio nadu da će većem delu sveta vakcina trebalo da bude na raspolaganju u prvoj polovini 2021, odnosno od dve do pet njih.

„Biće problem kako sprovesti proizvodnju tolikog broja vakcina, jer se radi o milijardama doza. SZO radi sa različitim partnerima da bismo do kraja sledeće godine obezbedili dve milijarde vakcina“, rekao je Ivanuša.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-450-od-27-avgusta/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/
https://www.nstore.rs/product/edicija-velike-biografije-srpske-kontroverze-tri-knjige-za-samo-499-dinara/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-dve-luksuzne-monografije-za-samo-499-dinara/
https://www.nstore.rs/product/letnja-akcija-edicija-velike-biografije-za-samo-900-dinara/
https://www.nstore.rs/product/istorija-republike-srpske/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.