Direktor SZO za Srbiju: “Jako dobra epidemiološka situacija, protiv delta soja bržom vakcinacijom”

0
Foto: Printscreen N1

(Beta) – Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji “jako dobra” i da to treba iskoristiti za vakcinaciju “što pre” kako bi se spremno branili od delta soja korone, koji se ovde tek pojavio.

“Vakcinacija je najbolja odbrana protiv korone. Ovaj soj se puno efikasnije širi u odnosu na ostale, zato i postaje prevladavjući virus”, rekao je Ivanuša za Radio televiziju Srbije (RTS), komentarišući epidemiološku situaciju u Evropi i regionu.

On je napomenuo da se baš zbog te osobine delta soja postojeće mere protiv korone moraju strogo primenjivati, navodeći da su ih  brojne države ublažavale.

“Ljudi su se opustili i u kombinaciji sa virusom koji se brže širi dolazi to dovodi do posledica, odnosno pogoršanja”, ocenio je Ivanuša, dodajući da se kod mladih taj virus jako brzo širi.

Na pitanje da li je publika na završnom turniru Evropskog prvenstva u fudbalu mogla da utiče na pogoršanje epidemiološke situacije, on je naveo su neke države izveštavale da su se gledaoci vraćali zaraženi.

“To može imati određeni uticaj, ali je samo jedan od elemenata, ne bih rekao da je to kobno uticalo na pogoršanje stanja u Evropi”, naveo je Ivanuša.