Direktor SZO se zakašljao: “Ne brinite, nije korona…”

0
Beta/Salvatore Di Nolfi/Keystone via AP

Šef Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejsus danas se tokom obraćanja izvršnom odboru SZO zakašljao, prekinuo govor da popije vodu i zatim rekao: “Ne brinite, nije korona”, prenose mediji.

Od smrtonosnog koronavirusa u Kini je do sada umrla 361 osoba, a više od 17.000 zaraženo je virusom, koji je izbio u gradu Vuhan. Gebrejsus je naveo da je još 151 slučaj je prijavljen u 23 druge zemalje, od Sjedinjenih Država do Japana, prenosi Rojters.

On je izjavio i da nema potrebe da države u pokušaju da zaustave širenje koronavirusa preduzimaju mere koje “nepotrebno utiču na međunarodna putovanja i trgovinu”.

“Pozivamo sve zemlje da sprovedu dosledne odluke zasnovane na dokazima”, rekao je Gebrejus izvršnom odboru SZO.

On je ponovio svoju raniju poruku da je “globalna povezanost slabost u epidemiji, ali i najveća snaga”, prenosi Rojters.

Kina je danas osudila neke zemlje, uključujući i SAD, zbog zabrane ulaska građanima iz provincije Hubej, koja je centar epidemije koronavirusa i zbog otkazivanja letova, što je u suprotnosti sa preporukama SZO da ne preduzimaju nepotrebne ili preterane mere.