Direktor Oksfordove studije: “Male šanse za vakcinu pre Božića”

  0
  Foto: Profimedia

  Direktor studije koja ispituje oksfordsku vakcinu kaže da postoji “mala šansa” da će vakcina biti spremna pre Božića.

  Endrju Polard koji je na čelu tima koji istražuje vakcinu rekao je Komitetu za nauku i tehnologiju da je “optimista” da bi Univerzitet u Oksfordu mogao da predstavi rezultate kasne faze i da li to funkcioniše pre kraja godine, prenosi Skaj njuz.

  Upitan da li će vakcina biti gotova do Božića, rekao je: “Male su šanse da je to moguće, ali još ne znam”.

  “Naša ispitivanja su samo jedno od mnogih koja se odvijaju širom sveta, od kojih neka mogu biti završena pre kraja godine.”

  Međutim, rekao je da vremenski okvir za primenu vakcina i dalje ostaje nejasan.

  Vakcina protiv koronavirusa još nije odobrena i moraće da prođe kroz regulative kako bi se potvrdilo da li je bezbedna i efikasna pre nego što se nađe u upotrebi u javnosti.

  Postoje dve vodeće kompanije koje su trenutno u kasnoj fazi kliničkih ispitivanja i koje bi mogle da pošalju kliničke podatke regulatornim telima u roku od nekoliko nedelja.

  To su potencijalne vakcine nemačke firme BioNtech i američke farmaceutske kompanije Pfizer, kao i Univerziteta u Oksfordu i AstraZeneca.

  Polard je rekao da je američka agencija za hranu i lekove utvrdila da vakcina treba da deluje kako bi bila efikasna u najmanje 50 odsto slučajeva. Ali do sada nije bilo podataka o efikasnosti ni za jednog kandidata za vakcinu, prenosi Sakj njuz.

  PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

  AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

  din.26.000 11.999

  Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 6.058 3.999

  Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

  din. 12.116 7.500