Direktor Kliničkog centra Srbije: Sve ide od neadekvatnog ponašanja građana, bolnice prenapregnute

0
Foto: Profimedia

Direktor Кliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a da je otvaranje kovid bolnice u Batajnici bilo spasonosno jer su, prema njegovim rečima, svi bolnički kapaciteti bili prenategnuti.

“Svi kapaciteti bili su prenategnuti, ovo je značajno podiglo krivu bolničkih kapaciteta. Čini mi se da smo kupili vreme dok ne osetimo prve povoljne efekte mera, koje su naši građani počeli da poštuju”, rekao je Milika Ašanin gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, na lečenju u Batajnici su 483 pacijenta, od kojih je 48 intubirano.

“Ne smem da pomislim šta bismo radili da prošle nedelje nismo imali ovakvu bolnicu”, istakao je direktor Кliničkog centra Srbije.

Ukazao je da podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da se prošle nedelje javilo 45.000 građana sa simptomima respiratorne infekcije i temperaturom. Od 21.000 njih je uzet bris.

“Iz tih brojeva ide veliki broj prijema i onda nam ostaje borba za spasavanje života građana. Sve ide od neadekvatnog ponašanja”, naveo je direktor Кliničkog cnetra Srbije.

Istakao je da zaposleni u КCS rade na dva koloseka, u kovid i nekovid delu, koji je morao da se prilagodi protivpandemijskim merama.