Direktor FBI pred Senatom zbog upada u Kapitol: “Federalna služba je dobro obavila svoj posao pre napada…”

0
ROBERTO SCHMIDT / AFP / Profimedia

(Beta) – Šef FBI-ja Kristofer Rej branio je u utorak u Senatu, gornjem domu Kongresa SAD, aktivnosti savezne policije pre no što su pro-Trampovi demonstranti početkom januara upali na Kapitol, rekavši da su izveštaji o potencijalnom nasilju prosleđivani lokalnim vlastima po “normalnoj proceduri”.

U svom prvom saslušanju pred Odborom za pravosuđe o događajima 6. januara, Rej je naglasio da se od njegovog stupanja na dužnost 2017. do danas, broj saveznih istraga „domaćeg terorizma“ udvostručio sa 1.000 na 2.000.

Upad u Kongres dok su poslanici potvrđivali pobedu Džozefa Bajdena na novembarskim predsedničkim izborima, izazvao je opštu polemiku u SAD o nepripremljenosti policije.

Suočeni s premalo policajaca, demonstranti su uspeli da provale u Kapitol, izazivajući haos.

Dan pre napada, izveštaj iz lokalnog ureda FBI-a u Norfolku (Virdžinija) je upozorio da ima „poziva u borbu“. Ali taj dokument, poslat policiji Kapitola, nije prosleđen, uveravao je sada već bivši šef policije Kapitola Stiven Sund krajem februara pred Senatom.

U Odboru Senata za pravosuđe, Kristofer Rej je, naprotiv, u utorak tvrdio da je taj „izveštaj FBI o situaciji brzo prosleđen našim partnerima, uključujući policiju Kapitola i policiju Vašingtona“ i to na više načina, „u skladu s našom uobičajenom procedurom“.

Izveštaj je sadržao „sirove, neproverene i neutemeljene informacije koje su objavljene na internetu“, ali bile su „uznemirujuće i konkretne“, rekao je on.

Priznao je da nema „adekvatan odgovor“ zašto službenici bezbednosti u glavnom gradu i Kongresu nisu dobili taj izveštaj.

Bezbednosni zvaničnici Kapitola su procenili da su obaveštajne službe potcenile rizike tokom demonstracija 6. januara, tako da bezbednosni aparat nije bio prilagođen da se suprotstavi „zločincima spremnim za rat“.

Šef FBI-a je rekao da su bile tri grupe demonstranata: velika većina bila je „mirna, a razuzdana“ i nije učinila ništa nezakonito. Druga, manja grupa je došla da mirno demonstrira i ohrabrila se samo za zauzimanje travnjaka Kongresa, bez ulaska u zgradu. Najmanja grupa, „ali najozbiljnija“, ušla je u Kongres i sukobila se s policijom.

Neki od njih došli su u Vašington „s namerom da izvrše najgore nasilje“ i dogovarali se, posebno „o opremi koju bi doneli“.

Po njegovim rečima, napadači su uglavnom bili „nasilni ekstremisti, pripadnici ‘milicija’ „, kao i „nasilni ekstremisti motivisani rasizmom, koji podržavaju nadmoćnost belaca“.

Kristofer Rej je priznao da je potrebno poboljšati prikupljanje informacija o ekstremističkim grupama „da bismo bili sigurni da se ono što se dogodilo 6. januara više nikada neće ponoviti“, rekao je on.

Šef FBI-a je takođe odbacio navode nekoliko opozicionih, republikanskih poslanika, da su napadači na Kapitol hilu bili antifašistički aktivisti prerušeni u pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa.

Pet ljudi, uključujući policajca s Kapitol hila, izgubilo je živote u napadu, a pravosudno se goni više od 270 zbog učešća u nasilju, rekao je Kristofer Rej.

Optužen za „podsticanje pobune“ jer je svoje pristalice pozvao u „marš na Kongres“ 6. januara, Donald Tramp je 13. februara u Senatu ipak oslobođen krivice.

On nikada nije prihvatio rezultat predsedničkih izbora, tvrdeći bez osnova da je njegov poraz posldica zbog masovne prevare.