Direktor „Beogradskih elektrana“: “Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu”

1
Printscreen/YouTube/Dusan Stojancevic - Creative Light

Direktor Javno-komunalnog preduzeća “Beogradske elektrane” Rade Basta izjavio je da Srbija treba da gradi nuklearnu elektranu, kako bi obezbedila stabilno snabdevanje električnom energijom i predložio da Vlada Srbije osnuje Nacionalnu korporaciju za atomsku energiju.

Basta je u pisanoj izjavi predložio i da Srbija ukine Moratorijum, školuje kadrove i razvija proizvodnju električne energije u atomskim elektranama.

„Potrebno je izgraditi prvu nuklearnu elektranu da zameni termoelektranu na ugalj sa jedinicama po 1.000 megavata ili modularne sa manjim jedinicama od po 350 megavata“, rekao je Basta, a prenosi N1.

Prema njegovim rečima, modularne jedinice su pogodne za integrisano upravljanje uz rad sa drugim elektranama sa pogonima na vetar i sunce, kao i na gas, vodonik i druge izvore.

Navodeći da su atomske elektrane osnov stabilnosti snabdevanja uz elektrane na vodu, vetar, sunce, vodonik, gas, Basta je ukazao da tehnološki oslonac treba da budu EU i SAD, odnosno partneri sa zapada koji su spremni da uđu sa Srbijom u takav jedan projekat.

On smatra da je neophodno i donošenje Prostornog plana za posebne namene i dopuna Energetske strategije.

“Strateški pravac Srbije treba da bude atomska energija sa dugoročnim planom razvoja, a koji uključuje i energiju vetra, sunca, vode, pa i energiju koja se dobija smanjenjem njenog rasipanja”, ocenio je Basta i zatražio hitno javno slušanje u Skupštini Srbije sa eminentnim stručnjacima na tu temu.

1 KOMENTAR

  1. И каже Баста, из ЈКП “Београдске електране”, нама треба нуклеарна електрана ! И то на доказано трусном подручју, али каже Баста, треба. И ништа Басти не говоре ни акциденти: “Острво три миље”, “Чернобиљ” и “Фукушима”. И да су те нуклеарне електране у то време градили технолошки дивови као: САД, СССР и Јапан. Данас, када се у Фукушими спремају да у океан излију милионе литара контаминиране воде, на општи ужас међународне заједнице, када се радиоактивна риба већ изловљава на Флориди, Баста каже, треба. А за Басту су данас Немци права јерес. И они тако помислише да треба. Градише како они то већ умеју да раде. Све безбедно, електране раде. Нема контаминације, мере марљиво. Док једног дана један љубитељ природе, шетајући се околином, не примети једну до тада непознату му белу птичицу. Сви похиташе да је нађу, и коначно је ухватише. И нису орнитолози морали да се прослављају, та чудна, бела птичица била је у ствари, врабац. Како ствари стоје, Немци ће у овој кризи изнова посегнути за угљем, али нуклеарне електране поново палити неће. Паметном довољно. И кажу научници који се баве решавањем глобалних проблема да се за елиминацију свог карбонског “загађења” може изразити сума у новцу која би била довољна да се оно елиминише. Колико год велика она била, може се изразити. Код нуклеарне контаминације, таквог обрачуна нема. Једном контаминирани, чекате своје милионе година до прођу и једино што можете је да, ако имате простора, премештате контаминирано са једног места на друго. И, јел’ то Басти истиче мандат па је потребно неко ново радно место, или он ово озбиљно ? Иначе, за Басту, и у Јапану раде термоелектране на угаљ, и граде се нове.

Comments are closed.