(Beta) – Izvršni direktor farmaceutskog giganta AstraZeneca objavio je danas da bi vakcina protiv koronavirusa mogla biti spremno za upotrebu krajem decembra, i da čeka se odobrenje.

„Regulatori stalno rade s našim podacima. Budu li brzi, možemo početi vakcinisati ljude u januaru, moguće krajem decembra“, izjavio je Paskal Sorio, a prenosi švedski list Dagens Nyheter.

Anglošvedski proizvođač lekova u saradnji s britanskim Univerzitetom Oksford razvija vakcinu protiv koronavirusa i upravo se njihov rad svrstava među one koji najviše obećavaju u trci za lekom protiv pandemije covida-19.“Možda nikada nećemo zaraditi novac (tom vakcinom), niko ne zna koliko često ćemo morati vakcinisati“, rekao je Sorio pa objasnio: „Bude li vakcina vrlo delotvorna i ako bude štitila ljude mnogo godina i bolest nestane, onda tržišta neće biti.“

Međutim, mnogi stručnjaci vjeruju da će biti potrebno ponovno vakcinisanje.

„Ako se to bude moralo raditi svake godine, tada možemo zarađivati na vakcini od 2022.“, zaključio je Sorio.

Vakcina je u septembru ušla u treću fazu ispitivanja, koje je moralo privremeno biti zaustavljeno zbog zdravstvenih tegoba jednog volontera u Britaniji, ali je posle nastavljeno.

Evropska unija, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Japan i Brazil potpisali su prve ugovore s AstraZenecom za isporuku vakcina bude li ona odobrena.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.