(Beta) – Sud u Moskvi je danas proglasio kompaniju Meta, u čijem vlasništvu su Fejsbuk, Instagram i Votsap, za ekstremističku organizaciju i zabranio joj rad u Rusiji.

Državno tužilaštvo Rusije preciziralo je da korisnike Fejsbuka i Instagrama neće kažnjavati ako koriste te mreže uz pomoć zaobilaznica.

Mere zabrane se ipak neće odnositi na Votsap, jer je tužilaštvo ocenilo da ta aplikacija za dopisivanje nema funkciju „javnog širenja informacija“.

Tužilaštvo je zatražilo da kompanija Meta bude označena kao ekstremistička organizacija pošto se saznalo da su Fejsbuk i Instagram privremeno dozvolili korisnicima da u nekim zemljama pozivaju na nasilje nad ruskim vojnicima i da žele smrt predsednicima Rusije i Belorusije.

Potom je usledilo objašnjenje kompanije Meta da se to odnosi jedino na građane Ukrajine.

Predstavnik ruske Federalne služne bezbednosti (FSB) Igor Kovaljevski rekao je na sudu da Meta „radi protiv Rusije i njenih oružanih snaga“, a rusko regulatorno telo za medije Roskomnadzor podržalo je taj zahtev.

Kovaljevski je pohvalio Roskomnadzor i Državno tužilaštvo, navodeći da „Meta radi protiv ciljeva i zadataka specijalne operacije koju oružane snage (Rusije) sprovode u Ukrajini“.

Posle Fejsbuka i Tvitera, ruske vlasti su 14. marta blokirale i Instagram, ali su korisnici putem VPN (virtuelna privatna mreža) ipak bili u mogućnosti da pristupe tim društvenim mrežama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.