Diplomatski rat velikih sila u Beogradu (na Tviteru): “Da Kina nije uhapsila doktora uzbunjivača…”

0
Profimedia

Poslednjih nedelja otrovne strelice na relaciji Bela kuća – Kina, odapinju se sve češće, a u toj unakrsnoj vatri svoje emsto našao i mali diplomatski rat u Beogradu (ili preciznje – na Tviteru).

Kineska ambasadorka u Beogradu Čeng Bo napisala je autorski tekst za Kurir i na jednom mestu pažnju posvetila “uzbunjivaču”, doktoru Li Venljangu.

“Doktorka Džang Đisjan iz grada Vuhan u Kini je 27. decembra 2019. prva prijavila tri slučaja netipične upale pluća Odeljenju za prevenciju i kontrolu bolesti u Vuhanu.

Ako je i postojao uzbunjivač u Kini, to je bila doktorka Džang, kojoj je kineska vlada odala priznanje. Nakon toga je Odeljenje za prevenciju i kontrolu bolesti grada Vuhana odmah pokrenulo epidemiološku istragu. U popodnevnim časovima 30. decembra, doktor Li Venljang je preko aplikacije Vičet obavestio prijatelje o slučajevima SARS infekcije sa ciljem da upozori svoje kolege koji rade u bolnici da ojačaju mere samozaštite.

Daleko od toga da je uzbunjivač”, napisala je ona.

U nastavku teksta dodala je i da je on bio dobar i posvećen lekar i da je zbog toga posthumno odlikovan.

Na Tviteru je stigao odgovor ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

“Žao nam je što je Kina uhapsila doktora Lija Venlijanga koji je prvi upozoravao na smrtonosni COVID19. Da je Komunistička partija Kine postupila drugačije možda bi njegov, kao i životi stotine hiljada ljudi na planet bili spašeni”, stoji u objavi američke ambasade.