Diplomate: EU zbog hapšenja Navaljnog uvodi nove sankcije protiv zvaničnika Rusije

0
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)

(Beta-AFP) – Ministri spoljnih poslova EU odlučili su danas da uvedu nove, ciljane sankcije protiv ruskih zvaničnika odgovornih za postupke protiv opozicionara Alekseja Navaljnog, reklo je više diplomata za Frans pres.

Navaljnji je uhapšen u januaru po povratku iz Nemačke gde se lečio posle trovanja u Rusiji za koje je okrivio Kremlj. Ruski sud je 2. februara osudio Navaljnog po optužbi da je boravkom u Nemačkoj prekršio uslovnu kaznu na koju je ranije osuđen.

EU je ranije već osudila politizaciju ruskog pravosuđa i tražila bezuslovno oslobađanje Navaljnog.

“Politički dogovor” o novim sankcijama je danas postignut na sastanku ministara, a šef diplomatije EU, Žozep Borel, zadužen je da predloži spisak ruskih zvaničnika protiv kojih će one biti uvedene.

Pod sankcijama treba da budu zvaničnici policije i pravosuđa Rusije, “odgovorni za neprihvatljiv tretman Navaljnog”, rekao je šef austrijske diplomatije Aleksandar Šalenberg.

Uoči sastanka Moskva je upozorila EU da je “spremna da reaguje” u slučaju “novih jednostranih, nelegitimnih restriktivnih mera” – rekao je ambasador pri EU Vladimir Čižov za nemački list Velt (Die Welt).