Diplomata zaražen koronavirusom, prvi slučaj u Ujedinjenim nacijama

0
Foto: Profimedia

Diplomata u Ujedinjenim nacijama sa Filipina pozitivan je na novi koronavirus, što je  prvi slučaj prijavljen među diplomatama i osobljem u sedištu organizacije u Njujorku, saopštile su UN. 

Portparol UN Stefan Dižarik rekao je sinoć da je filipinska misija obavestila medicinsku službu UN o rezultatima testiranja ranije tokom dana.

Portparol ministarstva spoljnih poslova Filipina Ed Menez potvrdio je da je žena diplomata, kod koje je potvrdjeno prisustvo koronavirusa, poslata kući a pre toga joj je prepisan lek Tamiflu.

“Pretpostavljam da je bila izolovana u bolnici nakon što je dijagnoza stigla”, rekao je portparol ministarstva spoljnih poslova Filipina.

On je dodao da se svo osoblje sa kojim je zaražena imala kontakt nalazi u kućnoj samoizolaciji i prati simptome.

Dižarik je rekao da je filipinska diplomatkinja poslednji put bila u sedištu UN 9. marta kada je imala sastanak sa dvoje delegata iz misije jedne druge zemlje koji je trajao oko 30 minuta.

On je naveo da je sala za sastanke u sedištu svetske organizacije  “prošla kroz tri ciklusa čišćenja”.

Dižarik je rekao da Filipinka nije imala kontakt sa američkim osobljem i da je lekarska služba u kontaktu sa dvojicom delegata, s kojima su se sreli Filipinci.

On nije najavio nikakve dodatne mere.

Kompleks Ujedinjenih nacija zatvoren je za širu javnost i generalni sekretar Antonio Gutereš zatražio je da deo osoblja radi od kuće i otkazao sve neformalne sastanke u zgradi od 16. marta do kraja aprila.

(Beta)