“Dim iz Vinče širiće se i narednih dana”

0
(BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)


Beogradom se širio neprijatan miris paljevine, ali nadležni kažu da to nije značajno uticalo na kvalitet vazduha u glavnom gradu. Zapravo, nije postojao deo glavnog grada iz koga se juče nije video dim. 

Dim i dalje kulja i ide prema Ovči, Borči i Krnjači. Požar je zahvatio površinu od pet hektara. Ne postoji opasnost da će se požar proširiti, jer su na licu mesta četiri vozila teške mehanizacije koja zemljom zatrpavaju mesto poažara, prenosi RTS.

Građani će dim moći da vide, kažu nadležni, i u narednih nekoliko dana, ali stručnjaci Zavoda za javno zdravlje uveravaju da nema mesta panici i da se na nekoliko mernih mesta mere PM čestice i da su samo u toku jednog sata zabeležene čestice zagađenja koje su bile na nivou jednog zimskog dana.

Preporuke stručnjaka Zavoda za javno zdravlje su da dokle god građani osećaju miris dima treba da zatvore prozore i da ne izlaze napolje bez preke potrebe.

Na licu mesta je šest vatrogasnih vozila sa 18 vatrogasaca i oni dogašavaju požar. Stručnjaci se nadaju da do kraja dana građani više ne bi trebalo da osećaju miris paljevine.