Đilas: U Vinči nije bilo požara dok sam ja bio gradonačelnik, danas se to dešava svaki drugi dan

0
Printscreen/Fejsbuk/Stranka slobode i pravde

(Beta) – Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Djilas saopštio je večeras da je do požara na deponiji u Vinči došlo “zbog neznanja i nemara” nadležnih.

Djilas je u saopštenju naveo da od 2008. do 2013. dok je bio gradonačelnik Beograda, u Vinči nije bilo požara, te dodao da se “danas to dešava svaki drugi dan”.

On je rekao i da požari u Vinči izbijaju zbog nepravilnog rada na deponiji.

Djilas je naveo da “svaki tovar smeća koji dodje (na deponiju) mora da se sabija kompaktorima teškim 50 tona i buldožerima teškim 30 tona”.

On je napomenuo i da su dva kompresora kupljena u vreme dok je bio gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, kada se smeće sabije i spreči da se unutar njega zadrži kiseonik, posipa se slojem zemlje ili šuta.

“Tako se sprečava samozapaljivanje smeća. Pošto se to ne radi na kvalitetan način već godinama požari su postali svakodnevnica”, rekao je on.

Djilas je rekao da je Gradska čistoća posao skladištenja smeća u skladu sa, kako je naveo “pljačkaškim ugovorom” o izgradnji spalionice trebalo da prenese na Suez, odnosno firmu Beočista energija”, a rok je bio 2. avgust.

On je naveo i da je Gradska čistoća počela da povlači svoju mehanizaciju, iako ugovor nije do kraja realizovan.

“U isto vreme započeto je sa ubacivanjem cevi u naslage smeća kako bi se izvukao metan što bi omogućilo preradu do sada skladištenog otpada”, rekao je on.

Dodao je da je “to izuzetno opasan poduhvat”, jer kako je ukazao, “svaka iskra može da dovede do požara”.

“Naravno, da je kao posledica ovolikog neznanja i nemara došlo do požara koji je prouzrokovao da Beogradjani danima udišu vazduh štetan po zdravlje”, rekao je Djilas.

Oceno je da “na svu sreću” do sada nije došlo do kontakta vatre i metana, jer bi, kako je rekao, posledice toga “bile daleko gore, čak i u odnosu na ovo što se sada dešava”.