Đilas: “Nisam previše omiljen u delu međunarodne zajednice koja ćuti na neofašizam u Srbiji”

0
Foto: Igor Pavićević

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas ocenio je da “nije previše omiljen” u delu međunarodne zajednice koji, po njegovim rečima, devet godina ćuti na uspostavljanje neofašizma u Srbiji.

Đilas je u razgovoru za list Danas upitao zašto devet godina nema reakcije Evrope na „uništavanje svakog ko u Srbiji drugačije misli“.

„Pitam zašto nema reakcije na milijarde evra koje su kroz koruptivne poslove ukradene od srpskog naroda, zašto ćute na činjenicu da su u neke od tih koruptivnih projekata umešane države poput Francuske, zašto ćute na dovođenje Srbije u finansijsku zavisnost od Kine“, upitao je lider SSP.

Đilas je dodao da i pored nedavne rezolucije Evropskog parlamenta (EP) kojom je osuđeno nasilje nad učesnicima ekoloških protesta u Srbiji i tretman vijetnamskih radnika angažovanih na izgradnji fabrike kineske kompanije Linglong kod Zrenjanina, ne vidi da se „nešto menja“ u odnosu evropskih zvaničnika prema aktuelnoj vlasti u Srbiji.

“Evropa ćuti na stravične napade na Mariniku Tepić i Gorana Markovića, ćuti na medijske harange staljinističkih razmera, ćuti na oslobađanje (Darka) Šarića, na poništavanje presude (Dragoljubu) Simonoviću. I mnogo im smeta kada ja sve ovo kažem”, naveo je Đilas.