Đilas nakon dijaloga sa evroparlamentarcima: “Tražimo slobodnu frekvenciju za jednu televiziju…”

0
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

(Beta) – Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas izjavio da je dijalog sa evroparlamentarcima, koji je počeo danas, protekao u “konstruktivnoj atmosferi” i izrazio nadu da će razgovori biti nastavljeni u junu uživo, kada će poslanici Evropskog parlamenta moći da putuje van granica EU, što sada ne mogu zbog pandemije.

Đilas je nakon uvodnog onlajn sastanka dela opozicije sa evroparlamentarcima za televiziju N1 rekao da su “predstavnici opozicije izneli svoje ideje o tome šta bi trebalo menjati u izbornom sistemu, o medijima ali i po pitanju pritiska na birače”.

On je naveo da su predstavnici opozicije izneli zahtev i da se jedna slobodna frekvencija koja još postoji dodeli televiziji koja bi se profesionalno bavila svojim poslom.

Na pitanje šta su predstavnici Evropskog parlamenta danas rekli, Đilas je odgovorio “da je dogovor da se o tome ne priča”, i dodao da su predstavnici opozicije na sastanku ukazali da se “stalno Srbija uslovljava dijalogom s Kosovom, ali nema uslovljavanje režima dijalogom unutar Srbije, demokratijom unutar Srbije”.

Na pitanje šta je još zatraženo na današnjem sastanku, Đilas je rekao da su to bili predlozi i zahtevi “da se promeni gotovo sve u vezi sa izbornim procesom, pre svega mediji”

“Predložili smo da udruženja novinara predlože ljude na RTS-u koji bi uređivali program svakog drugog dana. Rekao sam jednu stvar – stav evroparlamentaraca da li će da dozvole ovakav režim, to je na njima, ali mi sa ove strane, ni Borko Stefanović, ni (Marinika) Tepić, ni ja, šta smo doživeli, mi da nas neko ismeva nećemo da prihvatimo. Imamo ljude s konkretnim izjavama, ponudili smo EU parlamentarcima da im ispričaju šta se dešava na lokalu, kao i o ovome u Jagodini”, kazao je Đilas.

Onlajn konsultacije predstavnika srpske opozicije sa evroposlanicima održane su danas pre podne u prostorijama Delegacije EU u Beogradu.

Ranije je rečeno da će na tom prvom sastanku učestvovati svi potpisinici zajedničke platforme, odnosno predsednik SSP Dragan Đilas, predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, predsednik Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović, Pokreta za preokret Janko Veselinović i član Političkog saveta Ne davimo Beograd Đorđe Pavićević.