Beogradom je posle Rankovićevog pada kružio sledeći vic:

Posle Brionskog plenuma Đilas poziva Rankovića, svog nekadašnjeg druga i saborca, i kaže da bi sada konačno mogli da se vide i da malo popričaju. Nađu se oni tako u hotelu „Moskva“. Kada je došao kelner, Đilas naručuje tri vinjaka. Eto kelnera trkom donosi tri čašice, jednu stavlja ispred Rankovića, drugu ispred Đilasa i pita šta da radi sa trećom. A Đilas pokazuje na praznu stolicu i kaže: Samo vi ostavite, doći će drug Kardelj!

Iz više izvora se može saznati da Kardelj zapravo nije imao tajni put do Titovog srca (to se moglo reći samo za Stevu Krajačića) i da je zapravo to mesto za stolom u hotelu „Moskva“ za njega bilo rezervisano i pre nego za Rankovića.

I to je nešto što će Rankovića posebno „zaboleti“, jer uklanjanje Kardelja je zapravo sprečilo slovenačko rukovodstvo koje je složno išlo kod Tita da brani druga Bevca – dok je Ranković od Srba doživeo sve suprotno – a i sam Leka je u par navrata odgovorio Tita da „likvidira Kardelja“.

*Iz knjige Veljka Miladinovića “Aleksandar Ranković: Srpski mit, jugoslovenska tragedija“ koja se dobija na poklon uz novi Nedeljnik koji na kioske dolazi u četvrtak 11. juna.

***

Nedeljnik čitaocima poklanja ediciju koja se čekala godinama. U našoj “letnjoj biblioteci” nalaze se priče o Titu, Milanu Stojadinoviću, Milovanu Đilasu, Aleksandru Rankoviću (poklon uz novi broj od 11. juna), a u narednom broju dobija se i knjiga o Draži Mihailoviću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.