Predsedavajući Saveza za Srbiju Dragan Đilas izjavio je večeras da, prema poslednjim podacima i projekcijama kojim raspolažu, izlaznost birača u Srbiji nije premašio 42 odsto, a u Beogradu 36 odsto, prenosi Danas.

Đilas je na konferenciji za štampu posle zatvaranja birališta rekao da je time „Srbija nedvosmisleno rekla ‘Ne!’ (predsedniku Srbije) Aleksandru Vučiću“, procenio da je bojkot uspeo i da vlast koja će biti formirana neće imati legitimitet.

Rekao je da su podaci koje je izneo, dobijeni od posmatrača koji su vodili evidenciju broja izašlih birača, da su podatke za Beograd vodili „iz sata u sat“.

„Bojkot je time ispunio smisao. Mi smo dobijali informacije o pretnjama, ‘bugarskom vozu’, pojedincima koji su glasali više puta… Sve to je zvanično zabeleženo na više od pet odsto birališta. U poslednja tri sata nastupila je otimačina, kada je režim upao u paniku, pa je beležen rast (broja izašlih) od pet odsto na sat, uz potpuno prazna biračka mesta“, rekao je Đilas.

Ocenio je da su današnji izbori sa „najmanjom izlaznošću (birača) u istoriji moderne Srbije“ i da iz trenutne, kako je ocenio, krize postoje „samo dva puta“.

„Prvi je produbljavanje krize, povećanje agresija, podizanje tenzija. To nikome neće doneti dobro. Drugi je izgradnja jasnih mehanizama, oslobadjanje medija, oslobadjanje ljudi… Pripreme za održavanje slobodnih izbora“, naveo je Đilas.

Pozvao je predstavnike Evropskog parlamenta koji je poslao misiju na posmatranje izbora, da sa formalnih predju na suštinske razgovore, i da se, po modelima „koji postoje na području Zapadnog Balkana“, dodje do mogućnosti za održavanje „fer i poštenih slobodnih izbora“.

„Bez pritiska demokratskog sveta to će ići znatno teže“, naveo je Đilas.

Predsednik Pokreta za preokret, Janko Veselinović, kazao je da će SzS od sutra „boriti za slobodnu Srbiju“ i neće priznavati Skupštinu i Vladu koje će biti formirane na osnovu današnjih izbora, dok je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac ocenio da je bojkot uspeo već „danom predaja lista“, a ne saopštavanjem broja izašlih glasača.

„Videli smo ko će predstavljati kredibilnu opoziciju. Izlaznost je mogla da bude i 80 odsto – to ništa ne znači ako su neregularni… Suština je da ni u jednom od tri segmenta nemamo preduslove za slobodne izbore: ni slobodu informisanja, izjašnjavanja ili regularnu izbornu administraciju“, kazao je Lutovac.

Komentara

 1. Bobby
  21. juna 2020. 22:05

  Никако не потпадати под пароле о "наставку борбе", ове пропале опозиције на изборима, Тадићевим предлозима о стварању некакве велике, обједињене опозиције и слични марифетлуци. Све то послати на сметлиште политичке историје, у супротном иста судбина прети и вама.

 2. Skandinavija
  21. juna 2020. 23:18

  Ako me pamet ne vara, izborni zakoni su doneseni u vreme njihove vladavine, pa kako to da su doneli tako slab zakon koji ih je obezglavio. Niko normalan vise ne veruje bivsim rasparanim demo(n)kratama. Pokazali su svoje pravo lice medjusobnim prozivkama i cepanjem na mikro partije. Nisu mogli da vode jednu stranku kako bi vodili drzavu i narod.

 3. AMatić
  22. juna 2020. 11:00

  Koliko razreda škole ima Đilas kad ovakve izjave daje, nije imao hrabrost a ni program da ide na izbore a sad proglašava da je bojkot pobedio. Đilas, bojkot nije i neće nikad da pobedi samo politički slepi mogu tako nešto da govore i veruju. Upropastio si Demokratsku stranku ali i samog sebe.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.