Dijalog u Briselu: Neuspeh nije iznenađenje

0
(BETAPHOTO/European Council)

„Mala, oskudno nameštena konferencijska sala, na stolu voda, limunada i nekoliko zemički. Jednostavnije ne može. A može i ovako da se kaže: sumorni okvir za krizni sastanak u skladu je sa njegovim lošim rezultatom.“

Tako izveštač nemačkog javnog servisa ARD opisuje prvu rundu dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu, uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borela i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka.

„Nažalost, danas nismo postigli dogovor, tako da mi je žao“, izjavio je sinoć nakon sastanka Borel.

Uloga NATO

„To nije iznenađenje“, ocenjuje ARD i podseća da se Beograd i Priština međusobno optužuju za provokacije i smatraju da je onaj drugi odgovoran za nedavne tenzije. „Atmosfera na početku sastanka bila je shodno tome – hladna. Srbin Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Aljbin Kurti sedeli su jedan naspram drugog ne gledajući se u lice, već su prelistavali papire ispred sebe – barem dok su u sali bile kamere“.

Nemački javni servis objašnjava zatim svojim čitaocima pozadinu sukoba, kao i događaje od 1. avgusta i podseća da su, pod pritiskom SAD i EU, „kontroverzni planovi“ odloženi za mesec dana.

Eksplozivna situacija na severu Kosova okupira i pažnju NATO, prenosi ARD i podseća da je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg najavio je da će međunarodne bezbednosne snage KFOR intervenisati ako budu ugroženi mir i stabilnost u regionu.

„Još ima vremena do 1. septembra. Ne odustajem“, rekao je u četvrtak u Briselu šef diplomatije EU Žozep Borel. „Oba lidera su se saglasila da proces treba da se nastavi i da će se razgovori nastaviti narednih dana.“